“Kretanje cijena” širi se na još sedam trgovačkih lanaca

Uz cijene u trgovačkim lancima Konzum, KTC i Tommy, koji dobrovoljno dostavljaju podatke, ubuduće će se na stranici objavljivati podaci za još sedam velikih trgovačkih lanaca koje je Ministarstvo prikupilo putem vanjskih popisivača

71
kretanje cijena
[Image by StockSnap from Pixabay]

Od 24. ožujka na internetskoj stranici Kretanje cijena objavljuju se maloprodajne cijene za 365 artikala u deset najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, objavilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Uz podatke o cijenama u trgovačkim lancima Konzum, KTC i Tommy, koji su pristali dobrovoljno dostavljati Ministarstvu cijene, ubuduće će se na stranici objavljivati podaci za još sedam velikih trgovačkih lanaca koje je Ministarstvo prikupilo putem vanjskih popisivača, nakon što se ti lanci nisu odazvali pozivu da cijene dostavljaju dobrovoljno.

Unosom novih podataka dodatno će se osnažiti postojeća “bijela lista” trgovaca koja će sada biti potpunija te će se cijene u trgovačkim lancima moći lakše i kvalitetnije uspoređivati, poručuju iz Ministarstva.

““Bijelom listom nastojimo dodatno podići potrošačku kulturu hrvatskih građana kojima web stranica “Kretanje cijena” služi za dobivanje informacija koji trgovački lanci spuštaju, a koji neopravdano podižu maloprodajne cijene iz potrošačke košarice koja se prati na stranici. Na taj način omogućavamo da građani informirano donose odluke o kupovini i daju povjerenje onim trgovcima koji slijede načela solidarnosti u vremenu nestabilnosti i krize”, izjavio je savjetnik ministra Filipovića Jurica Lovrinčević.

Web stranica “Kretanje cijena” od njenog pokretanja 17. veljače 2023. do danas posjećena je 440 000 puta. Aktualne cijene za osnovnih 78 kategorija proizvoda uspoređuju se s cijenama koje su važile 31. prosinca 2022.