Manchester City probio granicu od pola milijarde funti godišnjeg prihoda

Još 2011. Manchester City poslovao je s rekordnim gubitkom od 197 milijuna eura. Bila je to sezona u kojoj su u klub dovedeni skupi igrači poput Davida Silve, Marija Balotellija i Yaya Tourea. Od tada je prošlo sedam godina, a u posljednje četiri klub ostvaruje dobit

101
Manchester City

Manchester City postao je drugi nogometni klub Premier lige koji je probio granicu od 500 milijuna funti prihoda u jednoj godini. U četvrtaka su objavili da su ostvarili promet od 500,5 milijuna funti.

Aktualni prvaci profitabilni su četvrtu godinu za redom, a sada su krenuli stopama gradskog suparnika Manchester Unuiteda koji je prvi, 2016. godine probio magičnu granicu od pola milijarde funti godišnjeg prihoda.

Sezona 2017-18 bila je rekordna za City: nogometaši su skupili 100 bodova na putu do osvajanje naslova prvaka, s 19 bodova prednosti pred prvim pratiteljem. Pri tome su psotigli više od sto zgoditaka. Osvojili su i engleski Liga kup, ali još uvijek im nedostaje uspjeh u Ligi prvaka.

“Domaći uspjesi i napredak u Ligi prvaka bit će nam u fokusu u sezoni 2018. – 2019., kao i u godinama koje dolaze”, rekao je izvršni direktor kluba Ferran Soriano.

Ove godine obilježava se deset godina otkako je klub preuzela kraljevska obitelji iz Abu Dhabija. Najnovije financijsko izvješće pokazuje da je šejk Mansour Bin Zayed Al Nahyan u klub uložio izravno više od 1,3 milijarde funti. Tome treba pridodati početni iznos – navodno 150 milijuna funti – koji je platio za preuzimanje kluba bivšem vlasniku, nekadašnjem tajlandskom premijeru Thaksinu Shinawatri.

Još 2011. Manchester City poslovao je s rekordnim gubitkom od 197 milijuna eura. Bila je to sezona u kojoj su u klub dovedeni skupi igrači među kojima su bili David Silva, Mario Balotelli i Yaya Toure. Od tada je prošlo sedam godina, a u posljednje četiri klub ostvaruje dobit. U sezoni 2017. – 2018. ostvaren je pozitivan od 10 milijuna funti, a omjer plaća i prihoda bio je 52 posto.

Nedostaje uspjeh u Ligi prvaka

S devet osvojenih trofeja u deset godina završeno je sušno razdoblje bez ikakvih trofeja, a u posljednjih pet godina Manchester City je financijski znatno ojačao. Prihodi su u tom razdoblju povećani za gotovo 80 milijuna funti. Samo u odnosu na prethodnu godinu prihodi su veći 7 posto. Potpisani su ugovori s novim partnerima među kojima su napitak za sportaše Gatorade, lanac kladionica Marathonbet i dating aplikacija Tinder.

Unatoč sjajnoj sezoni, vodeći ljudi kluba smatraju da plan još uvijek nije ispunjen.

“Još uvijek nismo ostvarili sve što želimo. Imamo još nekoliko ciljeva”, rekao je predsjednik Khaldoon Al Mubarak. “Rradujemo se izazovima koje donosi nove sezona, kao i onima koje dolaze iza nje s jednakom predanošću i odlučnošću koje smo iskazali u prethodnih deset sezona.”

Manchester United je jedini engleski klub koji je do sada probio granicu od pola milijarde funti godišnjeg prihoda. Osim toga, gradski suparnik je rangirani kao najvrjedniji nogometni klub na svijetu. Manchester City po prihodima još uvijek zaostaje za Unitedom, Realom iz Madrida, Barcelonom i Bayernom iz Munchena.