Kako izraditi sigurnosnu kopiju za Android telefon

Google pohranjuje vaše postavke i neke aplikacije u svoj oblak, ali neke aplikacije neovisnih proizvođača nude vam mogućnost opsežnijeg backupa

1654
sigurnosna kopija za android

Kako napraviti automatsku sigurnosnu kopiju za Android uređaj bez računala i gdje su pohranjene sigurnosne kopije datoteka? U standardni Android sustav Google je uključio uslugu osnovnog online backupa kojom se na njihovim serverima pohranjuju sigurnosne kopije vaših postavki i drugih podataka.  Ta mogućnost je možda već uključena na vašem telefonu ili tabletu, ovisno o tome kako ste podesili postavke. Da biste to provjerili, otvorite ikonu ‘Postavke’ i dodirnite ikonu ‘Sigurnosno kopiranje’ (‘Back up my data’).

Automatsko sigurnosno kopiranje na vašem Android uređaju možete podesiti kroz postavke sustava (Back up my data)

Mnoge Androidove osnovne aplikacije i usluge – poput Gmaila, Google kalendara i Google kontakata – temelje se na računalnom oblaku. Ako je automatska sigurnosna kopija omogućena, vaše postavke i drugi podaci za te usluge kopiraju se kroz vaš korisnički račun na Googleu, zajedno s drugim aplikacijama koje koristite ili glazbom sa servisa Google Play Music.

Ali to kopiranje ne pokriva cijeli sadržaj uređaja. Većina vaših personaliziranih korisničkih postavki obuhvaćena je sigurnosnom kopijom, ali to ne vrijedi za tektualne poruke, podatke o uparivanju s Bluetoothom i podatke za neke aplikacije.

Pohrana fotografija, SMS-ova…

Na Googleovim Nexus i Pixel telefonima s instaliranim (najmanje) sustavom Android 6, sigurnosna kopija pohranjuje se na Google Drive. Kod Pixela automatska sigurnosna kopija obuhvaća po 25 megabajta podataka o telefonskim pozivima, SMS porukama i drugih postavki.

>>Kako iz jedne Gmail adrese napraviti nekoliko inačica

>>Kako se vratiti na stari Gmail ili kako podesiti novu inačicu

Google Photos možete podesiti tako da automatski pravi sigurnosnu kopiju fotografija i video zapisa s vašeg telefona ili tableta. Otvorite postavke za Google Photos i potražite automatsku opciju ‘Sigurnosno kopiranje i sinkronizacija’.

Lokacija sigurnosnih kopija ovisi o verziji Androida koju koristite i proizvođaču hardvera. Stoga, ako ne vidite ono što tražite, pogledajte stranice s informacijama o pomoći za vaš uređaj. Ako niste zadovoljni ugrađenom opcijom backupa, trgovina Google Play budi veliki izbor aplikacija za izradu sigurnosnih kopija.

>>Treba li dopustiti upotrebu Gmaila u poslovnoj komunikaciji