Poslodavci očekuju snažan rast broja novih radnih mjesta

Rezultati istraživanja tvrtke ManpowerGroup za drugo tromjesečje 2019. godine pokazuju snažne prognoze zapošljavanja u sve četiri hrvatske regije i u svih osam industrijskih sektora

u 17:09 Zadnja izmjena: 12.03.2019 u 17:09
67
rast broja novih radnih mjesta

Hrvatski poslodavci u drugom tromjesečju 2019. godine očekuju snažan rast broja novih radnih mjesta – Neto prognoza zapošljavanja iznosi +34%. Kad se to usporedi s prognozama za prvo tromjesečje 2019., poslodavci u Hrvatskoj predviđaju rast broja zaposlenih za iznimno velikih 20%, te je perspektiva zapošljavanja 5% veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Poslodavci u Hrvatskoj u svih osam industrijskih sektora očekuju rast broja radnih mjesta tijekom sljedećeg tromjesečja. Najviše će se zapošljavati u ugostiteljstvu i turizmu gdje se bilježe snažne prognoze zapošljavanja s Neto prognozom zapošljavanja od +58%. Snažne prognoze zapošljavanja zabilježene su još u dva sektora, građevinarstvo i proizvodnja. Neto prognoza za te sektore je +37%.

Kad se sve to usporedi s prvim tromjesečjem 2019., izgledi za nova zapošljavanja rasli su u svih osam industrijskih sektora, najviše u ugostiteljstvu i turizmu, za strašno velika 62 postotna boda.

Porast zapošljavanja u svim industrijskim sektorima

“Istraživanje o prognozama zapošljavanja u drugom tromjesečju ove godine pokazuje da poslodavci u sve četiri hrvatske regije i u svih osam industrijskih sektora očekuju porast broja zaposlenih – najoptimističnije su velike i srednje tvrtke. Izrazito je bitno naglasiti da optimizam poslodavaca u drugom kvartalu 2019. ne dolazi samo iz sektora turizma već i iz sektora proizvodnje, prometa, logistike i komunikacija te veleprodaje i maloprodaje. Ovi sektori pokazuju izrazito visoke stope zapošljavanja, gdje je Neto prognoza oko 30% te smo zbog toga i dalje na prvom mjestu od 44. zemlje koje sudjeluju u istraživanju.

Bitno je istaknuti da unatoč iskazanom optimizmu zapošljavanja ostaje otvoreno pitanje, hoće li hrvatski poslodavci, na trenutnom tržištu rada moći zadovoljiti potrebe za radnicima. Prema našem mišljenju to će biti veliki izazov, što bi moglo imati utjecaj na rast BDP-a ” izjavio je Nebojša Biškup, direktor tvrtke ManpowerGroup za Hrvatsku i Sloveniju.

Najoptimističnije su velike i srednje tvrtke

Poslodavci u narednom tromjesečju očekuju porast broja zapošljavanja u sve četiri hrvatske regije. Na Zapadu se očekuje procvat tržišta rada, gdje Neto prognoza zapošljavanja iznosi +49%. Poslodavci na jugu očekuju snažan tempo otvaranja novih radnih mjesta, iskazuju Neto prognozu zapošljavanja od +40%. Isto se očekuje solidan učinak u istočnoj i središnjoj regiji, gdje Neto prognoza zapošljavanja iznosi +28%.

Tijekom slijedećeg tromjesečja u Hrvatskoj porast broja novih radnih mjesta predviđa se u organizacijama svih veličina. Najoptimističnije su velike i srednje velike tvrtke. Neto prognoza zapošljavanja u njihovim kategorijama iznosi snažnih +50%. Srednje velike tvrtke prognoziraju jednako snažan rast zapošljavanja od +45%, dok su male i mikro tvrtke predvidjele rast broja novih radnih mjesta od tek +31 i +25%.

Globalne prognoze zapošljavanja

Tvrtka ManpowerGroup intervjuirala je više od 59.000 poslodavaca u 44 zemlje i područja te je na taj način prognozirala aktivnosti na tržištima rada*. Prognoze pokazuju kako većina poslodavaca u svijetu očekuje rast broja radnih mjesta u razdoblju od travnja do kraja lipnja – to je konstatirano u 40 od 44 zemlje i područja koja su sudjelovala u istraživanju.

Najveće samopouzdanje, kad je u pitanju zapošljavanje u drugom tromjesečju 2019., pokazali su poslodavci u Hrvatskoj, Japanu, Grčkoj, SAD-u, Hong Kongu i Tajvanu. Najmanje samopouzdanja iskazali su poslodavci u Argentini, Mađarskoj, Španjolskoj i Turskoj. U usporedbi s prethodnim tromjesečjem, snažnije prognoze zapošljavanja zabilježene su u 15 od 44 zemlje i područja, slabije prognoze zabilježene su u 18 zemalja, a prognoze su ostale nepromijenjene u 11 zemalja. U usporedbi s istim razdobljem prije godinu dana, prognoze su poboljšane u 13 zemalja, slabije su u 27 zemalja i nepromijenjene u 4 zemlje.

Najveći rast zapošljavanja očekuje se u Hrvatskoj i Grčkoj

Rast broja radnih mjesta očekuje se u 23 od 26 zemalja regije Europa, Bliski istok i Afrika (EMEA – Europe, Middle East & Africa) u drugom tromjesečju 2019. U usporedbi s prošlim tromjesečjem poslodavci u 10 zemalja iskazali su bolje prognoze, no u 8 zemalja prognoze su slabije nego što su bile prije tri mjeseca.

Kad se prognoze usporede s istim razdoblje prije godinu dana, bolje su u 10 zemalja, a lošije u 15 zemalja. Očekuje se da će tržišta rada u regiji EMEA u slijedećem tromjesečju biti najsnažnija u Hrvatskoj i Grčkoj, dok će tržište rada s najslabijim rastom zapošljavanja biti u Mađarskoj, Španjolskoj i Turskoj.

Poslodavci u svih osam zemalja regije Azija-Pacifik, očekuju rast broja radnih mjesta tijekom slijedeća tri mjeseca. Kad se te prognoze usporede s prognozama koje su poslodavci u toj regiji iskazali u prethodnom tromjesečju, poboljšane su u 2 zemlje, a slabije su u 4 zemlje.

U usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, poslodavci u dvije Azijsko-pacifičke zemlje iskazali su optimističnija predviđanja, dok su slabije prognoze iskazane u četiri zemlje. Najviše su optimistični poslodavci u Japanu i Hong Kongu, a najmanje samopouzdanja imaju poslodavci u Kini.

Što se tiče Amerike – i Sjeverne i Južne – u 9 od 10 anketiranih zemalja poslodavci prognoziraju rast zapošljavanja tijekom razdoblja od početka travnja do kraja lipnja 2019. godine, iako, u jednoj zemlji poslodavci očekuju da neće biti promjena. Najviše su optimistični poslodavci u Sjedinjenim Državama i Meksiku, dok najmanje samopouzdanja imaju poslodavci u Argentini i Panami – gdje su iskazane najslabije prognoze zapošljavanja u regiji.