EU otvora prostor za paneuropsku mirovinsku štednju

Velika prednost paneuropskog trećeg stupa nad ostalima koji nude mirovinsku štednju jest to što će se uložena sredstva moći slobodno prebacivati iz jedne države članice u drugu

66
[Image by Michael Schwarzenberger from Pixabay]

Europa je napravila prvi korak ka stvaranju zajedničke paneuropske mirovine. U ožujku ove godine stupila je na snagu Uredba o paneuropskom mirovinskom proizvodu (PEPP) a sadržaj te uredbe pretočit će se i u novi hrvatski zakon, piše u Večernjem listu Ljubica Gatarić.

Ministarstvo financija pokrenulo je proces savjetovanja o zakonu o paneuropskom mirovinskom proizvodu koji će donijeti konkurenciju postojećim mirovinskim fondovima trećeg stupa.

Paneuropski mirovinski proizvod priprema se već nekoliko godina, te je on prvi zajednički mirovinski proizvod Europske unije unutar kojega može štedjeti svaki od 450 milijuna stanovnika Europske unije.

PEPP je sličan hrvatskom trećem stupu, njegov rad nadzirat će europski regulator za mirovine u suradnji s nacionalnim regulatorima, štednja za starost bit će dobrovoljna, a velika prednost paneuropskog trećeg stupa nad ostalima koji nude mirovinsku štednju jest to što će se uložena sredstva moći slobodno prebacivati iz jedne države članice u drugu.

To bi trebalo omogućiti mladima koji često mijenjaju mjesto rada i boravka unutar EU da  prebacuju mirovinsku štednju sukladno promjenama i da nastave ulagati na svoj mirovinski račun bez obzira na to žive li u Hrvatskoj, Francuskoj, Irskoj ili Švedskoj te neovisno o tome gdje su ga otvorili.

Europska komisija tvrdi da jedva 30 posto Europljana u dobi od 25 do 59 godina dodatno štedi za starost, što predstavlja veliki problem kada dođu u mirovinu.