MOL kreće u izgradnju pogona za proizvodnju poliola

MOL Grupa potpisala je s tvrtkom thyssenkrupp Industrial Solutions ugovore o radovima na izgradnju kompleksa za proizvodnju polieterskih poliola u Tiszaújvárosu. Vrijednost projekta Polyol je 1,2 mlrd eura.

103
projekt Polyol
Marcel Fasswald, operativni direktor tvrtke thyssenkrupp Industrial Solutions AG, i Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe

Mađarska naftna kompanija MOL potpisala je s tvrtkom thyssenkrupp Industrial Solutions ugovor o inženjerskim, nabavnim i građevinskim radovima za izgradnju cijelog kompleksa za proizvodnju polieterskih poliola. Projekt Polyol jedan je od ključnih strateških projekata u dugoročnoj strategiji mađarske kompanije.

Polioli u reakciji s izocijanatima stvaraju poliuretane koji se koriste za izradu madraca, izolacijske pjene za hladnjake i zamrzivače, sjedala za automobile i kuće, elastomerske cipele, vlakna (npr. Spandex) i ljepila… Poliuretanske pjene imaju široku primjenu u automobilskoj, ambalažnoj industriji, proizvodnji namještaja i građevini.

Inženjerski, nabavni i građevinski ugovori pokrivaju cijeli tehnički opseg projekta Polyol, osim nekih elemenata koji se uglavnom odnose na upravljanje projektima, integraciju internetskih stranica i infrastrukturne troškove te puštanje kompleksa u pogon.

Novi kemijski kompleks će imati proizvodni kapacitet od 200 kt polieterskih poliola godišnje, veći od prvotno predviđenog, i moći će proizvesti širi raspon krajnjih proizvoda nego što je predviđeno u trenutku objavljivanja nove dugoročne strategije MOL-a. Uključivat će i jedinicu za proizvodnju propilen glikola kako bi se povećala operativna i komercijalna fleksibilnost. Ukupna kapitalna vrijednost projekta Polyol je 1,2 milijarde eura, uključujući i već nastale troškove.

Proizvodni kompleks bit će izgrađen u Tiszaújvárosu u Mađarskoj, a planirano je da bude u funkciji do druge polovice 2021. godine. Temeljni radovi i osnovne građevinske aktivnosti počet će već u četvrtom tromjesečju 2018. godine.

MOL postaje vodeća kemijska grupa u regiji

“Investicijska odluka o Polyol projektu i potpisivanje inženjerskih, nabavnih i građevinskih ugovora s našim renomiranim strateškim partnerom, tvrtkom thyssenkrupp, još su jedan važan korak naše transformacijske strategije MOL 2030. Ući ćemo u tržište visokovrijednih kemikalija i visokog stupnja znanja s inovativnom i ekološki prihvatljivom tehnologijom, koje nam omogućuje kapitaliziranje rastuće regionalne potražnje te ćemo iskoristiti dodatne mogućnosti rasta u Srednjoj i Istočnoj Europi. Stručnost i know-how pristup tvrtke thyssenkrupp ostat će instrumentalne u fazi provedbe”, rekao je prilikom potpisivanja ugovora Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe.

Marcel Fasswald, operativni direktor tvrtke thyssenkrupp Industrial Solutions AG, rekao je kako je novi poliolni kompleks važan projekt iza obje kompanije. MOl i thyssenkrupp, i za  Mađarsku. “Zajedno ćemo postaviti standarde u smislu učinkovitosti, zaštite okoliša i automatizacije kombiniranjem dokazanih tehnologija s inovativnim rješenjima. Radujemo se daljnjoj suradnji i ponosni smo što možemo pridonijeti našim desetljećima iskustva u kemijskom inženjerstvu i postupanju s takvim velikim projektima. Istodobno, jačamo poslovanje u postrojenjima tvrtke thyssenkrupp.”

U skladu sa strategijom 2030, MOL Grupa će proširiti petrokemijski lanac vrijednosti prema poluproizvodima i specijalnim kemikalijama te će prerasti u vodeću kemijsku grupu u Srednjoj i Istočnoj Europi.

Polieterski polioli identificirani su kao glavni smjer u petrokemijskoj ekspanziji MOL-a zbog njihove široke primjene u raznim industrijama. Ovom investicijom, izgradnjom vlastitog potpuno integriranog lanca vrijednosti, vrhunske tehnologije i izvrsnosti usluga,.

MOL želi postati strateški partner poliuretanskih proizvođača u Srednjoj i Istočnoj Europi, te izgradnjom svog potpuno integriranog lanca vrijednosti, vrhunske tehnologije i izvrsnosti usluga.