Knin je nekada bio važno željezničko čvorište i zahvaljujući tome bio je grad sa solidno razvijenom industrijom. Tijekom Domovinskog rata gospodarske je infrastruktura devastirana, a nakon toga uslijedila je globalna gospodarka kriza koja je dodatno zakoćila gospodarski razvoj grada,

Knin je i danas važno željezničko čvorište iz kojeg se granaju četiri pravca: preko Perkovića za Šibenik i Split, pravac prema Zadru, pravac prema Ogulinu i Karlovcu te pravac preko Martin Broda prema Bihaću, Sisku i Zagrebu. Na žalost, željeznički promet je u Hrvatskoj zanemaren pa je time i važnost Knina kao čvorišta manja nego nekada.

Sa zamjenikom gradonačelnika Marijom Ćaćićem razgovarali smo o tome kako grad pomaže aktivnim poduzetnicima i kako može privući druge poduzetnike da pokrenu poslovanje na području grada.

Ćaćić odmah priznaje da je gospodarska situacija prilično loša. U posljednjih nekoliko godina, kaže, prema službenim podacima više od četiri tisuće ljudi odselilo je iz grada. No, novi podaci su malo optimističniji i pokazuju da je odljev stanovništva u prvoj polovici ove godine znatno smanjen.

“U tome vidimo mogućnost da potaknemo lokalno stanovništvo da se više uključi u razvoj poduzetništva”, kaže zamjenik gradonačelnika. “Kriza je ostavila veliki trag na gospodarstvu grada. Na nama je da potaknemo trenutne poduzetnike na ulaganja u razvoj i da privučemo nove poduzetnike koji će doći ovdje, pokrenuti poduzetničke poduhvate te zaposliti lokalno stanovništvo.”

Gradske potpore i EU fondovi

Grad nastoji na nekoliko načina animirati lokalne poduzetnike na gospodarski angažman. Povećane su gradske potpore poduzetnicima. Raniji iznos nije bio samo skroman, nego nije ni iskorištavan u potpunosti. U prvom proračunu novih gradskih vlasti prošle godine ukupna raspoloživa sredstva za razvoj malih poduzetnika i poljoprivredne proizvodnje su udvostručena. Osim toga, pojednostavljene su procedure i proširen je krug onih koji se mogu prijaviti za gradske potpore.

“Nije riječ o značajnim sredstvima, ali poduzetnici koji ih koriste kažu da im i deset do petnaest tisuća kuna bespovratnih sredstava dobro dođe za razvoj poslovanja”, ističe Ćaćić.

Druga, mnogo značajnija mjera koja je na raspolaganju gradskim poduzetnicima je grant shema namijenjena gradu Kninu u okviru programa integrirane fizičke, socijalne i gospodarske regeneracije ratom pogođenih područja. U okviru te sheme Knin je odabran kao jedna od pet jedinica lokalne samouprave u čiji se razvoj ulažu značajna europska sredstva. Veliki dio tih sredstva namijenjen je upravo za grant sheme za lokalne poduzetnike. Riječ je o 22,25 milijuna kuna bespovratnih sredstva, a poduzetnici se mogu prijaviti za male potpore (deminimis) do 500 tisuća kuna ili za državne potpore do 3 milijuna kuna po projektu.

Već u prvih dvadestak dana od otvaranje natječaja Ministarstvo regionalnog razvoja kao voditelj projekta zaprimilo je 33 prijave ukupne vrijednosti 12 milijuna kuna.

Video intervju: Kako grad Knin pomaže svojim poduzetnicima – TočkanaiTV

Poduzetnička zona Preparandia

U drugom dijelu razgovora zamjenik gradonačelnika grada Knina Marijo Ćaćić govorio je o planovima vezanim za Poduzetničku zonu Preparandia koja je jedan od ključnih infrastrukturnih objekata na području grada. Drugi je Poslovna zona Oćestovo koja je u fazi projektiranja.

U Poslovnoj zoni Preparandia postoji nekoliko gospodarskih objekata, a kroz program integrirane regeneracije značajna sredstva uložit će se u razvoj infrastruktrnih uvjeta za ravoj malog poduzetništva na podrućju grada. Ukupno je za razvoj infrastrukture na raspolaganju 30,6 milijuna kuna.

Kroz taj intervencijski plan kao strateški dokument predviđena je provedba tri projekta. Prvi je kupnja bivše tvornice Kninjanka, koja je trenutno devastirani objekt, površine 5880 ćetvornih metara koji omogućava da se nakon uređenja u njega smjesti veći broj poduzetnika. Drugi projekt jei novacijsko-informacijski inkubator, a treći je Centar kompetencija za vode krša.

Intervju s dogradonačelnikom Knina Marijom Ćaćićem pogledajte u dva video priloga na našem YouTube kanalu – TočkanaiTV

Video intervju: Tri projekta za Poduzetničku zonu Preparandia – TočkanaiTV