Tko su najveći proizvođači zlata u 2022. godini

Deset vodećih svjetskih kompanija koje se bave rudarenjem zlata kumulativno su u 2022. proizvele 902,66 tona plemenitog metala. Predvodi ih američka kompanija Newmont, koja je proizvela 186,13 tona

555
proizvođači zlata
[Image by Pete Linforth from Pixabay]

Kako globalna gospodarska neizvjesnost nastavlja rasti, potražnja za zlatom kao sigurnom investicijom i robom raste. Tako raste njegova vrijednost, a to opet potiče potražnju. I tako se spirala nastavlja. Kao rezultat toga, vodeći proizvođači zlata nastoje zadovoljiti potražnju povećavajući proizvodnju plemenitog metala.

Deset vodećih svjetskih kompanija koje se bave rudarenjem zlata kumulativno su u 2022. proizvele 902,66 tona plemenitog metala, pokazuju podaci koje je prikupio Finbold. Predvodi ih američki Newmont (Kolorado), koji je proizveo 186,13 tona, što čini približno 20 posto ukupne količine zlata koju je proizvelo deset vodećih kompanija.

Na drugom mjestu je kanadski Barrick Gold s proizvodnjom od 129,41 tone. Slijedi ga također kanadska kompanija Agnico Eagle s 97,97 tona, a na četvrtom mjestu je AngloGold Ashanti čije je sjedište u Južnoafričkoj Republici s 85,69 tona. Vodeću petorku zatvara ruski Polyus s proizvodnjom od 79,41 tone.

Od petog do desetog mjesta po proizvodnji zlata u prošloj godini smjestile su se kompanije Gold Fields (Južnoafrička Republika, 74,9 tona), Kinross Gold (Kanada, 68,75 tona), Newcrest Mining (Australija, 67,59 tona), Freeport-McMoran (SAD / Arizona), 56,59 tona) i Zijin Mining (Kina, 56,16 tona).

Cijene plemenitog metala bilježe stabilan rast posljednjih mjeseci: na dan 11. svibnja unca zlata vrijedila je 2021 američki dolar, što predstavlja povećanje od 6,55 posto u odnosu na cijenu iz siječnja.

“Kumulativna proizvodnja istaknutih tvrtki pokazuje otpornost sektora rudarenja zlata, koji se još oporavlja od učinaka pandemije. U isto vrijeme, unatoč značajnoj proizvodnji zlata velikih kompanija, industrija je pogođena rastom troškova u 2022. zbog proširenih učinaka pandemije i geopolitičkih događaja, kao što je ruska invazija na Ukrajinu”, navodi se u analizi.

Potražnja za zlatom potaknuta je raznim čimbenicima. Jedan od razloga je rast potražnje za obrađenim zlatom, ponajviše zlatnim nakitom,

Proizvodnja zlata dugoročno će ovisiti o ekonomskom okruženju i ukupnoj tržišnoj potražnji, zaključuje se, prilično općenito, u analizi Finbolda.

Top 10 proizvođača zlata

  1. Newmont  (SAD)
  2. Barrick Gold (kanada)
  3. Agnico Eagle (Kanada)
  4. AngloGold Ashanti (Južnoafrička Republika)
  5. Polyus (Rusija)
  6. Gold Fields (Južnoafrička Republika)
  7. Kinross Gold (Kanada)
  8. Newcrest Mining (Australija)
  9. Freeport-McMoran (SAD)
  10. Zijin Mining (Kina)