Završen 5,4 milijuna eura vrijedan projekt dogradnje luke Baška na Krku

Potpisan je i ugovor vrijedan 1,3 milijuna eura o završnoj fazi uređenja u kojoj će luka Baška dobiti još dvjestotinjak novih vezova. Izvođač radova je BSK Commerce

57
[Izvor: Županijska lučka uprava Krk]

Dogradnjom odnosno proširenjem Vele i Male rive Baška na otoku Krku postala je sigurna luka. Projekt vrijedan više od 5,4 milijuna eura najvećim je dijelom financiran novcem Europske unije. U posljednjoj fazi radova za koje je u četvrtak, 11. svibnja, potpisan ugovor luka Baška dobit će još dvjestotinjak novih vezova. Ugovor o radovima vrijednim 1,3 milijuna eura potpisali su ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Albert Franković i direktor tvrtke BSK Commerce Boris Sabolić.

Projekt proširenja i obnove Luke Baška uključuje dogradnju primarnog lukobrana Vela riva  za 50,5 metara te produženje sekundarnog lukobrana Mala riva (faza 2) za dodatnih 105 metara. Time je osigurana nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja i omogućen odgovarajući privez i sigurnost na vezu za linijske brodove. Dovršetkom planirane izgradnje osiguravaju se preduvjeti za razvoj linijskog prometa, kako bi se preko luke Baška uspostavila cjelogodišnja brodska linija sa susjednim otokom Rabom i tako ostvarilo kvalitetnije povezivanje stanovnitva Raba s kopnom te podignula razina usluge za korisnike javnih brodskih linija.

“Ulaganja u lučku infrastrukturu su danas nešto veća od 300 miijuna eura. Opredijeljenje ove Vlade os samog početka, od 2016., bilo je da krenemo u ovaj investicijski ciklus koji ja zovem Renesansom na hrvatskoj obali. Danas nema otoka ni županije kojapokriva probalje gdje nema velikih investicija u lučku infrastrukturu”, istaknuo je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.