Pula osigurala 65 milijuna kuna za izgradnju Gradskog bazena

272
Gradski bazen Pula potpisivanje ugovora
Valter Šarić, direktor Regionalnog centra Istra Zagrebačke banke, Elena Puh Belci, zamjenica gradonačelnika grada Pule, i Ivan Glušac, direktor Pula Sporta

U Komunalnoj palači u Puli u petak je potpisan ugovor o osiguranju sredstava za izgradnju javnog gradskog bazena. Ugovor su potpisali gradsko trgovačko društvo Pula Sport i Zagrebačka banka.

Ugovor je vrijedan 65 milijuna kuna od čega su 53,5 milijuna kuna namijenjeni za izgradnje i opremanja kompleksa gradskog bazena dok će se ostatak iznosa iskoristiti za ostalu sportsku infrastrukturu, objasnio je Ivan Glušac, direktor Pula Sporta.

“Za 53,5 milijuna kuna izgradit će se i u potpunosti opremiti bazenski kompleks s ukupno tri bazena: jedan vaterpolskih dimenzija 34×25 metara, jedan multifunkcionalni bazen dimenzija 25×10 te bazen za najmlađe. Takav kompleks omogućit će održavanje plivačkih i vaterpolskih natjecanja čime će se dodatno podignuti kvaliteta vodenih sportova“, rekao je Glušac.

Vaterpolski bazen bit će dubok 2,2 metara s 12 pruga, a manji bazen bit će dubine između 0,8 i 1,2 metra s četiri pruge i koristit će ga neplivači, škole plivanja i osobe s invaliditetom.

Projektom je predviđeno i uređenje okoliša, postavljanje opreme za sportska natjecanja, izgradnja trafostanice i plinskog priključka, caffe bar, sauna, multifunkcionalna i fitness dvorana, sanitarni čvorovi, klupski prostori, svlačionice i ostalo.

Kompleks će biti dimenzija 67×53 metara i imat će tri etaže, dva trga i terasu. U suterenu će biti sve instalacije i tehnološka postrojenja – kotlovnica, trafostanica, kemijski pogon i uređaj za pročišćavanje. Voda se neće ispuštati u kanalizaciju već će se koristiti za teren stadiona SRC Uljanik-Veruda.

Na etaži bazena bit će ugostiteljski objekt, prostor za osobe s invaliditetom, četiri garderobe s tuševima i sanitarnim čvorovima, sauna te tehnička soba. Na prvom katu su predviđene tribine s 320 mjesta, fitness i multifunkcionalna dvorana.

Objekt će biti armirano-betonski s čeličnom konstrukcijom krova. Bazenskom kompleksu će se prilaziti iz Ulice Veruda.

Povoljni uvjeti kreditiranja

U zahvali Zagrebačkoj banci Glušac je podsjetio da su Pula Sport i Zaba dugogodišnji partneri te da su zajedno ostvarili projekte izgradnje pulskog stadiona “Aldo Drosina” te renoviranja atletske staze na stadionu na Verudi. Osim toga, Zaba je Gradu Puli bila partner prilikom izgradnje vrtića i škole.

U ime Zagrebačke banke ugovor o osiguravanju sredstava za gradnju kompleksa pulskog bazena potpisao je direktor Regionalnog centra Istra Valter Šarić koji je istaknuo da je izgradnja gradskog bazena značajan infrastrukturni projekt za Pulu, u kojem je Zagrebačka banka “sukladno javnom nametanju osigurala vrlo kvalitetne uvjete i izvore financiranja“.

“Riječ je o kunskom kreditu na 20 godina i gotovo da takvih izvora u bilancama banaka u Hrvatskoj nema“, rekao je Šarić te dodao kako o značaju kojeg banka pridaje suradnji s gradom i Pula Sportom dovoljno govori podatak da je riječ o izravnom plasmanu kapitala banke. Kamatna stopa vezna je uz trezorske zapise Ministarstva financija i u trenutku potpisivanja ugovora iznosila je 2,18 posto.

Završetak radova početkom 2018. godine

“Potpisivanjem ovog ugovora pulski bazen postaje stvarnost“, rekla je pak zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci. “Izgradnja kompleksa javnog gradskog bazena od samog početka provodi se u suradnji s koordinacijom plivačkih klubova, sportskim udrugama i udrugama osoba s invaliditetom i drugim, a na našim redovitim koordinacijskim radnim sastancima pokušali smo maksimalno usuglasiti želje i potrebe s realnim mogućnostima izgradnje. Drago mi je da projekt ide svojim planiranom dinamikom i veselim se skorašnjem početku radova“.

Zamjenica gradonačelnika istaknula je da će bazen biti dostupan svima: i djeci i odraslima, i rekreativcima i sportašima…

Nakon ugovora o osiguranju financijskih sredstava, uskoro se očekuje i potpisivanje ugovora s Kolektor Kolingom iz Idrije, koji je na javnom natječaju izabran za izvođača radova.

Od ukupno pet ponuda pristiglih na raspisani javni natječaj Pula Sporta dvije su ponude nakon analize isključene iz natječaja, a slovensko poduzeće je kriterijem najniže pravovaljane ponude i ispunjavanju svih ostalih uvjeta natječaja dobilo posao. Od pet pristiglih, ponuda Kolektor Kolinga bila je druga po kriteriju najniže cijene.

Planirano je da gradnja bazena traje deset mjeseci, a direktor Pula Sporta Ivana Glušac rekao je da bi Gradski bazen Pula trebao biti završen krajem siječnja odnosno početkom veljače 2018. godine.