Amazon predstavio redizajnirane planove kampusa HQ2 u Arlingtonu

Amazon i arhitektonska tvrtka NBBJ predstavili su u srijedu planove za izgradnje HQ2 dužnosnicima okruga Arlington. Ako planovi budu odobreni, gradnja bi počela iduće godine, a kampus bi bio završen 2025. godine

144
Amazon HQ2
U središtu kampusa je 350 metara visoki poslovni toranj Helix koji če biti otvoren za javnost u odabrane vikende svakog mjeseca [izvor: NBBJ]

Amazon je u srijedu predstavio ažurirane planove svog drugog sjedišta, nazvanog HQ2, i najavio je da u novom kampusu u Arlingtonu na sjeveru Virdžinije, u predgrađu glavnog  grada SAD-a Washingtona, namjerava zaposliti 1900 ljudi.

U postu na blogu predstavljeni su novi prijedlozi uređenja u drugoj fazi gradnje drugog sjedišta. Prikazan je “šumski trg” u podnožju središnjeg objekta, gotovo 110 metara  visokog poslovnog tornja nazvanog Helix. Šumski trg obuhvaća javne prostore za sjedenje i staze okružene takozvanim “šumskim sobama” u kojima se nalazi drveće, vodopadi i slični aranžmani.

Amazon je također prikazao kao bi trebao izgledati trg smješten uz rub kampusa u Arlingtonu. Najavljeno je da će na trgu biti  trgovine, a služit će kao javno okupljalište, što uključuje i okupljanja povodom “posebnih kvartovskih događaja”. Novi planovi predstavljeni su u trenutku kada je Amazon najavio da u svom novom sjedištu i okolici namjerava otvoriti 1900 novih radnih mjesta.

Novim zapošljavanjima, navodi Amazon, više će se nego udvostručiti broj zaposlenih u Arlingtonu, gdje trenutno zapošljavaju 1600 radnika. Nove radna mjesta pokrivaju različite odjele, od Amazonove Alexe i odjela za računarstvo u oblaku, do lanca prehrambenih trgovina Fresh koji se ubrzano razvija. Tijelom sljedećeg desetljeća Amazon je najavio da će stvoriti oko 25.000 radnih mjesta u HQ2 i u okolici.

Amazon je za lokaciju novog sjedišta odabrao Arlington, uz četvrt Long Island City u Queensu u New Yorku, nakon pomnog razmatranja potencijalnih lokacija. Tvrtka je 2019. najavila 2019. da će obustaviti planove za izgradnju novog sjedišta u New Yorku nakon što se suočila s protivljenjem lokalnih aktivista i čelnika Gradskog vijeća.

>>Amazon za HQ2 odabrao New York i Sjevernu Virdžiniju

Amazon i arhitektonska tvrtka NBBJ u su predstavili planove za drugu fazu izgradnje HQ2 dužnosnicima okruga Arlington. Ako planovi budu odobreni, u Amazonu se nadaju da bi radovi mogli početi 2022. godine. Očekuje se da bi kampus bio završen 2025. godine.

Helix bi se trebao graditi unutar  HQ2, na mjestu koje se naziva PenPlace. U zgradi će biti oko 2,8 milijuna četvornih metara uredskog prostora. Uz Helix, Amazon gradi dva uredska tornja od 22 kata u naselju poznatom kao Metropolitan Park, južno od PenPlacea.