Od 2022. uvode se vaučeri u iznosu do 10.000 kn za obrazovanje odraslih

Vaučere bi uz nezaposlene mogle koristiti i zaposlene osobe koje žele promijeniti karijeru. Program bi počeo 2022. i u tri godine uz pomoć vaučera dodatno obrazovanje trebalo bi steći 30 tisuća ljudi

51
[Image by Gerd Altmann from Pixabay]

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je u javnu raspravu prijedlog Zakona o obrazovanju odraslih kojim se, između ostalog, regulira izdavanje vaučera za formalne i neformalne programe obrazovanja koji bi trebali osigurati lakši pristup tržištu rada. U tri godine uz pomoć vaučera bi dodatno obrazovanje trebalo steći 30 tisuća nezaposlenih i zaposlenih osoba. Novim zakonom bi obrazovanje odraslih službeno trebalo postati dio hrvatskog obrazovnog sustava, piše Mirela Lilek u Jutarnjem listu.

S 3,5 posto odraslih uključenih u cjeloživotno obrazovanje Hrvatska je na europskom začelju. Europski prosjek iznosi 11 posto.

Pilot projekt izdavanja vaučera za obrazovanje odraslih u iznosu do 10.000 kuna počeo bi 2022. godine, a korisnici bi se trebali prijavljivati putem aplikacije Zavoda za zapošljavanje.

“To je okvirni iznos s kojim računamo. Nije nam u interesu propisati fiksni iznos koji nije podložan promjenama. Pojedinačni iznos ovisit će o djelatnosti obrazovanja i programu. Svaki program imat će propisani kurikulum, broj sati i vještine”, rekao je savjetnik ministra rada Ivan Vidiš.

Za neke zahtjevnije programe iznosi mogu biti i veći od 10 tisuća kuna, istaknuo je Vidiš te dodao kako su “bitni kriteriji utemeljeni na analizi”. “Cilj je zapošljivost, ali i stjecanje vještina koje trenutno nisu na radaru.”

Zasad je sastavljena lista 30 obrazovnih programa i vještina koje su deficitarne na tržištu rada, a naglasak je na zelenim i digitalnim vještinama.

Neformalno obrazovanje kao točka prijepora

Dekan Visokog učilišta Algebra i član Izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca Mislav Balković pozdravlja ideju vaučera, koju su uostalom već dugo zagovarali. Vaučeri, kaže, pridonose demokratizaciji pristupa obrazovanju.

Balković ističe kako je dobro da će vaučeri neće biti namijenjeni samo nezaposlenim osobama, nego i zaposlenim osobama koje žele promijeniti karijeru. No, točka prijepora je da će se moći koristiti i za neformalno obrazovanje.

“Zakon o obrazovanju odraslih trebao bi regulirati samo formalne programe iza čije kvalitete stoji država, vjerodostojne javne isprave. Koncept po kojem se zakonski pokušava regulirati neformalno obrazovanje loš je pristup jer iza takvih programa ne postoji provjera kvalitete”, tumači Balković, koji pozdravlja i uvođenje ocjena kvalitete programa i ustanova koje se uvode novim zakonom.

U Ministarstvu kažu kako još uvijek razmatraju vaučere za neformalno obrazovanje, ali da bi takvi vaučeri bili u manjini i raspoloživi za ograničen broj vještina.