Azijska ulaganja u svjetske nekretnine snažno porasla

Ulagači preferiraju velike poslove u Londonu, New Yorku i Hong Kongu, a ulaganja su u prvom polugodštu dosegla vrijednst 45,2 milijarde dolara

48
azijska ulaganja u nekretnine

Prema najnovijem istraživanju CBRE-a, globalno tržište nekretnina i dalje je atraktivna meta ulagačima, a u prvoj polovini 2017. posebno su aktivni bili azijski ulagači. Otprilike 45,2 milijarde dolara azijskih ulaganja plasirano je u nekretnine u prvoj polovini godine što je 98,4 posto više nego u istom razdoblju lani.

Snažan rast potaknut je prije svega velikim poslovima – preko 74 posto sklopljenih ugovora vrijedilo je više od 250 milijuna dolara.

Geografski gledano, azijski ulagači i dalje preferiraju Europu, Srednji Istok i Afriku (EMEA) i tržište obiju Amerika. Regija EMEA privukla je 21,9 milijardi dolara ulaganja, a Amerike 11,3 milijardi dolara. Pet najvažnijih odredišta bila su London, New York, Hong Kong, Šangaj i Singapur.

Ulaganja na azijskom kontinentu nastavljaju rasti, a do kraja polugodišta su iznosila 10,4 milijardi dolara što je porast od 23 posto. Pacifička su tržišta azijskim ulagačima bila manje zanimljiva, a vrijednost ulaganja pala je 25 posto na 1,6 milijardi dolara.

Najviše uloženo u urede i logističke nekretnine

Analitičari predviđaju kako će apetiti azijskih ulagača ostati snažni. Većinu ulagača čine institucionalni ulagači – 64 posto u regiji EMEA i 35 posto u Amerikama.

Najatraktivnija područja su ulaganja u urede i logistiku, a stambene nekretnine i hoteli imaju tek po 7 posto udjela.

Najzastupljeniji su ulagači iz Kine. U prvom se polugodištu ističu kineski fondovi SWF koji su uložili 25,6 milijardi dolara.

Ulagači iz Singapura plasirali su 6,8 milijardi dolara, Hong Konga 6,6 milijardi, a iz Južne Koreje 2,9 milijardi dolara.