Bazilika Svete obitelji u Barceloni dobila građevinsku dozvolu nakon 137 godina

Gradnja crkve počela je 1882. godine i još uvijek nije završena. Glavni arhitekt Antonio Gaudi zatražio građevinsku dozvolu od gradskog vijeća Sant Martija, sela koje je danas dio Barcelone, ali nikada nije dobio odgovor

881
Bazilika Svete obitelji u Barceloni
Bazilika Svete obitelji u Barceloni

Bazilika Svete obitelji (Temple Expiatori de la Sagrada Família) u Barceloni dobila je 6. lipnja 2019. formalnu građevinsku dozvolu iako je u izgradnji već 137 godina. Bazilika je krunsko remek djelo arhitekta Antonija Gaudíja, iako je ostala nedovršena nakon njegove iznenadne smrti.

Vlasti su 2016. utvrdile da nedovršena crkva nikada nije dobila građevinsku dozvolu i da ilegalni radovi na njoj traju više od stotinu godina. Izgradnja crkve počela je 1882. godine, ali nije zabilježeno da je građevinska dozvola ikada odobrena ili odbijena.

Odbor za izgradnju Crkve navodi da je glavni arhitekt Antonio Gaudi zatražio građevinsku dozvolu od gradskog vijeća Sant Martija, sela koje je danas dio Barcelone, ali nikada nije dobio odgovor.

>>Maškovića han: Kroz kamenu kapiju – u bajku

U lipnju 2019. godine gradsko vijeće Barcelone odobrilo je građevinsku dozvolu prema kojoj bi projekt trebao biti završen 2026. godine – 144 godine nakon što je izgradnja započela i 100 godina nakon Gaudijeve smrti.
Gradski dužnosnici izvijestili su kako je zaklada posvećena dovršenju i očuvanju bazilike Svete obitelji za građevinsku dozvolu platila 4,6 milijuna eura.

Izdavanje dozvole rezultat je intenzivnih napora Gradskog vijeća Barcelone i Zaklade za izgradnju bazilike Svete obitelji koji su u posljednje dvije godine usko surađivali kako bi dozvola bila odobrena. Prošlog listopada ove dvije institucije potpisale su sporazum o reguliranju građevinske dozvole i financijskim naknadama za urbanizaciju, mobilnost i održavanju okoliša. Izdavanju dozvole prethodila je prilagodba urbanističkog plana u veljači.

Idejne temelje bazilike Svete obitelji postavio je trgovac Josep Maria Bocabella koji je 1866. osnovao vjersko društvo posvećeno Svetom Josipu koje je pokrenulo incijativu za gradnju crkve. Godine 1874. zahvaljujući prikupljenim donacijama kupljeno je zemljište površine 12.000 četvornih metara između ulica Marina, Provença, Sardinija i Mallorca u tada prigradskom dijelu Barcelone.

Kamen temeljac postavljen u ožujku 1882.

Kamen temeljac postavljen je 19. ožujka 1882. tijekom Festivala svetog Josipa. Svečanu ceremoniju predvodio je gradski biskup Josep Urquinaona. Gradnja je počela kriptom ispod apside, prema neogotičkom nacrtu arhitekta Francisca de Paula del Villara, prvog arhitekta hrama. No, on je ubrzo napustio posao zbog neslaganja s investitorima, a zadatak je predan Gaudíju koji je znatno promijenio Villarov izvorni plan.

Nakon Gaudijeve smrti 1926. radove su nastavili njegovi suradnici Sugranes, Quintana i Matamala prema njegovim nacrtima. Zbog Građanskog rata radovi su prekinuti 1935. godine. U ratu je izgorio i dio bazilike s Gaudijevim modelima i nacrtima.

Radovi su nastavljeni sedamdesetih godina prošlog stoljeća, nakon smrti diktatora Francisca Franca i demokratskih promjena,

Gradsko poglavarstvo Barcelone procjenjuje da 20 milijuna turista dolazi pred crkvu kako bi se divili zvonicima. Gaudi je planirao izgraditi 12 zvonika, po jedan za svakog od Kristovih učenika, ali nije sigurno hoće li svi biti izgrađeni.
Aktualni građevinski radovi temelje se na Gaudijevim gipsanim modelima, fotografijama i ostacima njegovih izvornih crteža koji su većinom uništeni u požaru 1930. godine, navodi Zaklada.

Po završetku gradnje jedna od središnjih tornjeva bit će visok 172,5 metara, a cijela građevina imat će površinu od 41.000 četvornih metara. Graditelji kažu da će bazilika Svete obitelji nakon završetka biti najviša vjerska građevina u Europi.