Geodetska uprava pokrenula portal Katastar.hr

Objekti se mogu pretraživati po lokaciji korisnika, kućnom broju, adresi, nazivu ulice, toponimu i broju katastarske čestice, a kao podlogu sustav koristi digitalni ortofoto, topografske karte i Hrvatsku osnovnu kartu

u 9:05 Zadnja izmjena: 12.06.2019 u 9:09
284
katastar

Novi portal Državne geodetske uprave Katastar.hr u utorak je službeno pušten u rad, a građanima omogućuje brz, jednostavan i učinkovit pristup podacima o nekretninama te  kupnju podataka bez odlaska u katastarski ured.

Portal je prilagođen prikazu na mobilnim uređajima i omogućuje uvid u različite prostorne informacije ovisno o lokaciji korisnika. Na primjer, informacije o najbližim katastarskim uredima, zemljišnoknjižnim odjelima, ovlaštenim geodetskim izvoditeljima te informacije o katastarskim česticama, uključujući posjed, površinu, oblik čestice, terete i podatke o vlasniku.

Osim po lokaciji korisnika, objekti se mogu pretraživati i po kućnom broju, adresi, nazivu ulice, toponimu i broju katastarske čestice. Kao podlogu sustav koristi digitalni ortofoto, topografske karte različitog mjerila i Hrvatsku osnovnu kartu (HOK) na kojima se prikazuje digitalni katastarski plan.

>>Pokrenut e-Katastar – elektroničko izdavanje katastarskih podataka

Ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek istaknuo je kako je u  mjesec dana probnog rada stranice, dnevno prosječno ostvareno 900 tisuća klikova i 13 tisuća korisnika mobitela ili računala te očekuje da će od službenog puštanja u rad taj broj doseći i 20 tisuća korisnika na dnevnoj razini.

U Hrvatskoj postoji 14 milijuna katastarskih čestica: Ravnatelj Državne geodetske uprave rekao je kako su uspjeli upariti 85 posto čestica s podacima iz zemljišne knjige, odnosno više od 11 milijuna čestica. Uparili su čestice i s 1,6 milijuna kućnih brojeva iz Registra prostornih jedinica.