Država prodaje jedinu sačuvanu drvenu građansku kuću na Gradecu

Ministarstvo državne raspisalo je javni poziv za kupnju poslovnih prostora i garaža u Zagrebu, Puli i Zadru. Među oglašenim nekretninama je i Kuća Lederer - jedini sačuvani primjer drvene građanske kuće na Gradecu

122
Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je peti ovogodišnji natječaj za prodaju nekretnina u državnom vlasništvu. Prodaju se dva poslovna prostora u Zagrebu, jedan u Puli, jedan u Zadru i dvije garaže u Zagrebu. Osobe zainteresirane za kupnju svoje ponude mogu dostaviti do 13. prosinca 2021. do 10 sati.

Među ponuđenim nekretninama posebnu pozornost privlaći Kuća Lederer koja se nalazi na kućnom broju 5 u Ulici Antuna Gustava Matoša u Zagrebu. Kuća je zaštićeno kulturno dobro i grad Zagreb ima pravo prvokupa. Kuća Lederer je danas jedini sačuvani primjer drvene građanske kuće na Gradecu. Riječ je o maloj slobodnostojećoj prizemnici sa zabatnim glavnim pročeljem, koju je najvjerojatnije izveo sam vlasnik – stolar Lederer, po komu kuća i nosi ime. Konstrukcija najstarijeg dijela kuće bila je drvena, izuzev sjevernog zida koji je zidan opekom.

Javni poziv raspisan je za kupnju sljedećih prostora:

  • Zagreb, Antuna Gustava Matoša 5, poslovni prostor u prizemlju površine 21,6 četvornih metara
  • Zagreb, Palmotićeva 26, poslovni prostor površine 41,31 četvorni metar u podrumu ulične zgrade
  • Pula, Japodska ulica 66b, poslovni prostor površine 66,54 četvornih metara s terasom površine 19,22 četvorna metra
  • Zadar, Šibenska ulica 4D, poslovni prostor površine 81,24 četvorna metra u prizemlju zgrade
  • Zagreb, Brune Bušića 16, garaža br. 67 površine 12,40 četvornih metara
  • Zagreb, Brune Bušića 16, garaža br. 58 površine 12,40 četvornih metara

Na natječaj se mogu prijaviti sve fizičke osobe koje imaju hrvatsko državljanstvo, državljanstvo država koje čine Europski gospodarski prostor te državljani onih država s kojim Republika Hrvatska ima Ugovor o reciprocitetu stjecanja nekretnina. U postupku javnog prikupljanju ponuda mogu sudjelovati i sve pravne osobe koje imaju sjedište u Hrvatskoj ili državi koja čini Europski gospodarski prostor.

Ponude se podnose neposredno u pisarnicu Ministarstva ili putem pošte slanjem preporučene pošiljke na adresu: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ulica Republike Austrije 20, 10 000 Zagreb do 13. prosinca 2021. godine do 10 sati.

Javno otvaranje ponuda održat će se u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Republike Austrije 14, 13. prosinca u 12 sati, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Cijeloviti tekst oglasa sa svim detaljima i uvjetima javnog poziva, uključujući informacije o terminima u kojima se nekretnine mogu razgledati i detaljima o nekretninama, dostupni su na internetskim stranicama Ministarstva.