Luka Sali dobila novi lukobran, veću obalu i dublji gaz

Lučka obala proširena je na gotovo 150 metara uz osigurani gaz od 4 metra, uređeno je zaobalje i izgrađen je novi lukobran dug 116 metara. Dograđena luka omogućit će pristajanje brodova i po jakom jugu

57
Luka Sali
Novi lukobran dug 116 metara pruža brodovima zaštitu i od jakog juga [Izvor: Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova]

U Salima na Dugom otoku završeni su radovi na dogradnji luke. Lučka obala proširena je na gotovo 150 metara uz osigurani gaz od 4 metra, uređeno je zaobalje i izgrađen je novi lukobran dug 116 metara. Dograđena luka omogućit će pristajanje brodova i po jakom jugu, što je do sada bio veliki problem.

Dovršetkom ovog projekta značajno su povećani kapacitet, kvaliteta i sigurnosti priveza brodova u luci Sali, a riješila se odvodnja i vodoopskrba ovog područja. Nova obala i unutrašnja strana glavnog lukobrana koristit će se za privez plovila u javnom prometu, izletničkih brodova te plovila nautičkog turizma. Konstrukcija lukobrana omogućuje tijekom ljeta i za povoljnih vremenskih prilika korištenje vanjske strane lukobrana za povremeni kratkotrajni privez različitih plovila.

Radovi su trajali dvije godine, a projekt vrijedan više od 12 milijuna eura najvećim dijelom financiran je europskim sredstvima, iz Kohezijskog fonda Europske unije u okviru „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”. Preostalih 15 posto sufinanciralo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver rekao je kako je riječ o jednom od najvećih ulaganja u lučku infrastrukturu na obali, a ministar europskih fondova i regionalnog razvoja Šime Erlić dodao je kako su ulaganja u prometnu infrastrukturu i otoke strateška politika vlade.