HTZ upozorio vlasnike plovila na promjene pri plaćanju turističke pristojbe

Odluka se odnosi na nautičare-vlasnike plovila koja nisu "plovni objekt nautičkog turizma", odnosno nisu plovila namijenjena iznajmljivanju (čarter), prijevozu putnika ili nekim drugim sličnim djelatnostima

26
turistička pristojba
[foto: Točka na i media]

Nautičari-vlasnici plovila koji dolaze na hrvatski Jadran od travnja ove godine turističku pristojbu mogu plaćati isključivo putem online portala nautika.evisitor.hr, upozorila je u  četvrtak Hrvatska turistička zajednica (HTZ). Odluku o tome donijelo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u dogovoru s HTZ-om.

Odluka se odnosi na nautičare-vlasnike plovila koja nisu “plovni objekt nautičkog turizma”, odnosno nisu plovila namijenjena iznajmljivanju (čarter), prijevozu outnika ili nekim drugim sličnim djelatnostima. Oni više neće turističku plaćati u lučkim kapetanijama i ispostavama.

Portal nautika.evisitor.hr pokrenut je prošle godine u srpnju. Dostupan je na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a pripremaju se prijevodi i na ostale jezike s fokusom na tržišta koja generiraju najznačajniji broj nautičkih turista.

Iz HTZ-a ističu da portal nautika.evisitor.hr podržava plaćanja putem svih najpoznatijih svjetskih kartičnih brendova, a nakon izvršenog plaćanja turističke pristojbe nautičar dobiva potvrdu na svoju email adresu koju mora čuvati tijekom cijelog boravka na plovilu.

Sukladno Zakonu o turističkoj pristojbi nautičari tu pristojbu mogu platiti prema duljini plovila, a od 2020. i prema broju osoba, odnosno broju noćenja.

Zbog boljeg informiranja turista-nautičara o novom načinu plaćanja turističke pristojbe kreirani su i posebni promotivni materijali s uputama za korištenje tog portala na devet jezika (engleskom, njemačkom, talijanskom, slovenskom, mađarskom, češkom, nizozemskom, francuskom i poljskom).

Za razliku od nautičara-vlasnika plovila, turisti koji koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (čarter/kruzing) i dalje će turističku pristojbu plaćati u sklopu plaćanja noćenja pravnoj ili fizičkoj osobi s kojom su ugovorile pružanje usluga na plovnom objektu, zaključuje se u priopćenju HTZ-a.