Nove prijave za energetsku obnovu kuća od 30. studenoga

Zbog velikog interesa, Fond je osigurao dodatnih 90 milijuna kuna pa će građanima ukupno na raspolaganju biti 390 milijuna kuna. U Fondu procjenjuju da bi ugovore za sufinanciranje do 60 posto nepovratnih sredstava moglo dobiti oko pet tisuća kućanstava

200

Nakon što je zbog tehničkih poteškoća prekinut Javni poziv za energetsku obnovu kuća, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavio je da će svi zainteresirani od 30. studenog u sustavu e-Prijave moći ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju, dok će se sa službenim zaprimanjem zahtjeva krenuti tjedan dana kasnije, od utorka 7. prosinca.

Zbog tehničkih poteškoća podnošenje zahtjeva koje je trebalo biti sredinom listopada odgođeno je za novi termin. Analizom je utvrđeno da je u kratkom razdoblju prema sustavu e-Prijave upućeno oko 2 milijuna zahtjeva pa je aplikacija zagušena. Kako bi se osigurala stabilnost sustava, radi se na optimizaciji načina prijave na Javni poziv, a ispunjavanje prijeva omogućeno je tjedan dana prije početka službenog zaprimanja zahtjeva.

Na raspolaganju 390 milijuna kuna

Zbog velikog interesa Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je osigurao dodatnih 90 milijuna kuna pa će građanima biti ukupno na raspolaganju 390 milijuna kuna.

Na ovaj Javni poziv mogu se prijaviti građani koji su vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 četvornih metara ili do 3 stambene jedinice, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju i koji u njima imaju prebivalište.

>>FZOEU: Odgađa se zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Cjelovita energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava sufinancirat će se s do 60 posto bespovratnih sredstava te podrazumijeva obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice poput vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije, a može uključivati i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije.

S druge strane, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancirat će se s do 40, 60 ili 80 posto, ovisno o lokaciji. Poticaji za to rezervirani su za kuće visokih energetskih razreda, kojima nisu potrebne mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.

U Fondu procjenjuju da bi ugovore za sufinanciranje do 60 posto nepovratnih sredstava moglo dobiti oko pet tisuća kućanstava.