Gartner u 2022. predviđa rast potrošnje na IT na 4,5 bilijuna dolara

Prognoze se temelje na spremnosti korporativnih upravnih odbora na preuzimanje rizika, a takav pristup ima važne implikacije na ulogu IT sektora: iz pozicije 'uštedite dolar, molim vas' prebacuje u poziciju "zaradite dolar više, hvala'

63

Gartner, istraživačko-konzultantska tvrtka specijalizirana za IT, previđa da će potrošnja na informacijske tehnologije na globalnoj razini u 2022. porasti za 5,5 posto, na 4,5 bilijuna dolara. Povećanje, potaknuto uglavnom spremnošću korporativnih upravnih odbora i uprava na preuzimanje rizika, ima važne implikacije na ulogu zaposlenika u IT sektoru.

Gartner predviđa da će potrošnja na hardver rasti puno sporije nego 2021., dok će potrošnja poduzeća na softver ostati visoka. Analitičarska tvrtka očekuje da će se potrošnja ove godine povećati za 9,5 posto, 4,2 bilijuna dolara, budući da tvrtke prelaze s čistog rada na daljinu uslijed pandemije koronavirusa na hibridno radno mjesto.

Svoja predviđanja o potrošnji na informacijske tehnologije Gartner je objavio ovog tjedna na svom virtualnom IT simpoziju / Xpo, na kojem se raspravljalo kako je pandemija utjecala na korporativne strategije.

Mnogi su se u pandemiji odlučili za brzo djelovanje bez obzira na značajne potencijalne rizike, navodi u priopćenju Partha Iyengar, potpredsjednica u Gartneru zadužena za istraživanja. Mnogi će nastaviti s riskantnim pristupom ulaganjima u tehnologiju i u 2022. zbog neizvjesnog oporavka.

Gartner navodi da 58 posto anketiranih članova korporativnih odbora smatra kako su im inicijative vezane uz digitalne tehnologije glavni poslovni prioritet u 2022. Također, 64 posto od 273 ispitanika, koliko ih je sudjelovalo u istraživanju, kaže da su pokušali promijeniti ekonomske strukture svojih tvrtki kako bi se jače fokusirali na digitalno poslovanje.

Kako primjenom tehnologije generirati nove prihode

Prijelaz na digitalnu tehnologiju “sam po sebi potpuno mijenja ulogu odjela za IT”, ističe  John Lovelock, glavni prognostičar Gartnera. “To vas iz pozicije ‘uštedite dolar, molim vas’ prebacuje u poziciju “zaradite dolar više, hvala’.”

Očekuje se da će se svjetska IT potrošnja nastaviti povećavati u svim sektorima 2022., iako će se tempo usporiti u usporedbi s 2021., pokazalo je istraživanje Gartnera koje je obuhvatilo 273 ispitanika na globalnoj razini. Brojke su prikazane u milijunima US dolara [Izvor: Gartner].
Lovelock ohrabruje zaposlenike na svim razinama u IT odjelima da razmišljaju o tome kako bi se vrijednost koje njihove tvrtke donose svojim kupcima mogla poboljšati primjenom tehnologije kroz usluge koje generiraju prihode, a ne samo o primjeni tehnologije kako bi se smanjili troškovi poslovanja.

“Treba tjerati vlastite tvrtke na takvu promjenu u načinu razmišljanja”, kaže Lovelock.

Gartner predviđa da će uspješna i disruptivna poduzeća barem u sljedećih tri do pet godina biti više zainteresirana za izgradnju tehnologije nego za kupnju gotove tehnologije. Lovelock je naglasio da pristup “uradi sam” nije prikladan za svaku tvrtku, niti za svaku industriju  ili lokaciju, a da je to snažan trend među liderima u pojedinim industrijama.

Gartner također očekuje rast potrošnje na konzultantske usluge, budući da rast IT potrošnje prati nedostatak kvalificiranih IT radnika.