Poziv građevinskim tvrtkama da se uključe u sanaciju stanova

Sve tvrtke ili obrti koji imaju raspoložive radnike i autodizalice pozivaju se da se jave na brojeve telefona Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva

137
saniranje stanova oštećenih u potresu

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja pozvalo je građevinske tvrtke da se uključe u saniranje stanova oštećenih u potresu s epicentrom na širem području grada Zagreb,a kako bi se građanima omogućilo da borave u svojim stanovima. Prije svega, nužno je ukloniti opasne oštećene elemente zgrada te najlonom, krovnom folijom ili ceradom obložiti dijelove krovišta.

Ispod krovova se, naime, u većini zgrada nalaze drveni grednici i šuta, te postoji mogućnost da nakon kiše šteta bude puno veća. Stoga je bitno da se tim ljudima pomogne što prije, navodi se u pozivu Ministarstva.

Sve građevinske tvrtke ili obrti koji imaju raspoložive radnike i autodizalice pozivaju se da se uključe, a javiti se mogu na brojeve telefona zagrebačkog Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva:

  • 01 4565 835
  • 01 4565 829

>>Grad Zagreb objavio javni poziv za prijavu štete na imovini

Preventivna sanacija oštečenih zgrada i krovišta

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja poziva i ostale upravitelje zgrada da im se jave kako bi se organizirala spomenuta preventivna sanacija na broj telefona:

  • 091 378 21 49

Ministarstvo također razgovora s dobavljačima kako bi se osigurao sav potreban materijal za hitnu preventivnu sanaciju (krovne folije, cerade, najlon), prvenstveno krovova.

Statičari svakodnevno pregledavaju zgrade, a do sad je pristiglo 21 tisuća zahtjeva.

Uspostavljen je digitalni upis svake prijave, koju automatski preuzimaju građevinski stručnjaci na terenu i putem GPS-a dolaze na adresu. Odmah digitalnim putem u sustav unose zatečeno stanje, odnosno je li građevina sigurna za boravak unutra ili nije. Podaci ulaze u evidenciju prema kojoj će se postupati dalje.

Kako bi se što prije obišli svi oštećeni objekti, Ministarstvo je pozvalo i druge građevinske stručnjake da se uključe u provjeru statike zgrada.