Osijek: Najbolje idu mali poslovni prostori

Cijene koju vlasnici traže za prodaju uredskih prostora, kaže direktor tvrtke Ljubek Marijan Matijević, na razini su tržišnih vrijednosti stanova na određenoj mikrolokaciji

756
osijek poslovni prostori
Osijek: U središnjoj gradskoj zoni koju omeđuju ulice Kapucinska, Županijska i Hrvatske Republike, uglavnom nema slobodnih poslovnih prostora (izvor: osijek.hr)

Na osječkom području tražene su sve vrste poslovnih i uredskih prostora, uglavnom manjih površinom – do 30 četvornih metara, zatim skladišta, a prodaju se ili iznajmljuju posredstvom agencija za promet nekretninama, kazuju osječki agenti.

“Zamah tržištu posebno su dale brojne nove informatičke tvrtke, a puno je i novih jednostavnih dioničkih društava koja pokreću poslovanje i u potrazi su za prostorom”, kaže Krunoslav Šabić, direktor Tasman nekretnina.

Cijene najma kvalitetnih prostora u sklopu poslovnih centara kreću se od 12 do 15 pa čak i 20 eura po četvornom metru, dok su cijene poslovnih prostora u preuređenim secesijskim stanovima u centru niže, između šest i 10 eura po četvornome metru.

Cijene koje vlasnici traže za prodaju uredskih prostora, kaže Marijan Matijević,direktor tvrtke Ljubek, na razini su tržišnih vrijednosti stanova na određenoj mikro lokaciji.

“Kako su smješteni uglavnom u centru, njihova je tržišna vrijednost od 900 do 1100 eura po četvornom metru, ovisno o uređenosti. U središnjoj gradskoj zoni koju omeđuju ulice Kapucinska, Županijska i Hrvatske Republike, uglavnom nema slobodnih poslovnih prostora”, dodaje Matijević. Izvan te zone više je slobodnih poslovnih prostora koji se nude za prodaju ili najam, a za njih vlasnici traže manje iznose nego za stanove na toj mikro lokaciji.

Za primjer navodi poslovni prostor u prizemlju od 100 četvornih metara čija je cijena sa 75.000 spuštena na 50.000 eura odnosno 500 eura po četvornom metru. Istovremeno, cijena stana na istoj se mikro lokaciji kreće od 800 do 900 eura po četvornom metru. U atraktivnoj zoni – Županijskoj ulici – poslovni prostor od 41 četvornog metra s izlogom u cijeloj širini prodaje se po cijeni od 1000 eura po četvornom metru, a u slučaju najma cijena je šest eura po četvornom metru.

Tržišna vrijednost ispod procjenjene

Prema izvješću o tržištu nekretnina sastavljenom na osnovi kupoprodajnih cijena iz sustava eNekretnine, prošle je godine vlasnika na području Osijeka promijenilo osam poslovnih zgrada i 49 poslovnih prostora. Dvije poslovne zgrade od ukupno 41.000 četvornih metara prodane su po cijeni od 69,2 milijuna kuna, odnosno 1682 kune po četvornom metru. Ako promatramo poslovne prostore, 38 njih je promijenilo vlasnika za ukupno 40,26 milijuna kuna što znači da je 8304 četvorna metra poslovnih prostora prodano po prosječnoj cijeni od 4848 kuna.

Objektivno, tržište poslovnih zgrada ili prostora u Osijeku ne postoji, smatra Marijan Matijević, koji je i jedan od članova Procjeniteljskog povjerenstva Grada Osijeka. “Niti jedan poslovni prostor nije prodan po procijenjenoj vrijednosti”, ističe on. “Sudski vještaci-procjenitelji imaju gotovo nemoguću misiju kako bi na zakonit način sačinili procjembeni elaborat za poslovnu zgradu, prostor ili ured na što ih obvezuje Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina. Oni su, među ostalim, dužni poredbenom metodom procjembenim elaboratom dokazati tržišnu vrijednost nekretnine. Taj je zakon pisan po njemačkom predlošku i ne dopušta improvizaciju već traži najmanje tri dokaza koja opravdavaju tržišnu vrijednost”, zaključuje Matijević.

Tekst je obavljen u Privrednom vjesniku od 19. lipnja 2017. (br. 3983) u Tlocrtu, posebnom prilogu o nekretninama, uređenju i graditeljstvu koji za Privredni vjesnik priprema tvrtka Točka Na I Media d.o.o.