Saznajte tko su vodeće europske građevinske kompanije u 2020.

U 2019. ukupan prihod sto najvećih europskih građevinskih kompanijaiznosio je 480 milijardi eura. Nova ljestvica pokazuje pak da je ukupni prihod vodećih sto građevinskih tvrtki u 2020. iznosio 438,5 milijardi eura - samo 6,6 posto manje nego prethodne godine

474

Na temelju podataka o prihodima za 2020. godinu, časopis Construction Europe objavio je  popis najvećih građevinskih tvrtki u Europi. Popis pruža uvid u to kako se europska građevinska industrija nosi(la) s pandemijom koronavirusa.

Prošlogodišna lista sto najvećih kompanija pokazala je da su vodeće europske građevinske tvrtke u 2019. ostvarile ukupan prihod od 480 milijardi eura. Nova ljestvica pokazuje pak da je ukupni prihod vodećih sto građevinskih tvrtki u 2020. iznosio 438,5 milijardi eura – samo 6,6 posto manje nego prethodne godine. To je impresivan rezultat  s obzirom na okolnosti.

S liste koju je objavio Construction Europe izdvojili smo deset vodećih europskih građevinskih tvrtki.

10. Saipem

Lani je Saipem bio na devetom mjestu s prihodom od 8,3 milijarde eura u 2019. godini. U 2020. talijanska kompanija je prihodovala 7,3 milijarde eura i nalazi se na desetom mjestu ovogodišnje ljestvice. Tvrtka za inženjering i građevinarstvo, koja je nedavno objavila da razmatra mogućnost osnivanja podružnice u Saudijskoj Arabiji, tijekom pandemije je, kao i većina građevinskih tvrtki, poslovala nešto lošije.

Prihodi su bili manji usprkos joint venture projektu isporuke kompresora za ispareni plin i postrojenja za smanjenje stakleničkih emisija za generator za LNG projekt u Mozambiku, u pokrajini Cabo Delgado, na istočnoj afričkoj obali.

9. Balfour Beatty

S prihodom od 8,9 milijardi eura u 2020. godini Balfour Beatty napredovao je za jedno mjesto. Britanska kompanija pokazala se kao jedna od izdržljivijih u pandemiji.

Zahvaljujući infrastrukturnim projektima, kao što je gradnja nove nuklearne elektrane Hinkley Point C u Velikoj Britaniji, prihodi tvrtke u 2020. smanjeni su za samo 200 milijuna eura u odnosu na prethodnu godinu. I polugodišnji rezultati za 2021. ukazuju na stabilno poslovanje.

8. Technip FMC

Unatoč padu prihoda, Technip FMC zadržao je osmu poziciju na listi za 2021. Francusko-američka kompanija sa sjedištem u Londonu prihodovala je lani 11,1 milijardu eura, što je otprilike 800 milijuna manje nego 2019. godine. Tijekom pandemije tvrtka se fokusirala na plinski projekt u ruskoj arktičkoj regiji.

7. Strabag

Strabag je u Hrvatskoj dobro poznata građevinska kompanija. Unatoč snažnom padu prihoda od gotovo milijardu eura u odnosu na 2019. godinu, prihod od 14,7 milijardi eura ostvaren u 2020. bio je dovoljan da sačuvaju sedmo mjesto na ljestvici  iz prethodne godine.

Strabag je ove godine ugovorio nove poslove, poput 111 milijardi eura vrijedne izgradnje autoceste u Rumunjskoj i izgradnje 64 kilometra dugog tunela Brenner, projekta u kojem austrijska tvrtka predvodi konzorcij izvođača radova. Ti su ugovori dobra su osnova da Strabag održi razinu prihoda i u ovoj godini.

6. Skanska

S prošlogodišnjim prihodima od ukupno 14,8 milijardi eura, švedski građevinar zauzeo je šesto mjesto na ljestvici za 2021. Skanska je najavila da će smanjiti ugljičnu emisiju do 2030. za 70 posto, a podstrek je dobila i nedavnim potpisivanjem 280 milijuna vrijednog ugovora o gradnji ceste u Norveškoj.

5. Eiffage

Eiffage, tvrtka specijalizirana za mostogradnju, prva je od tri francuske tvrtke među deset vodećih europskih građevinskih tvrtki. U 2020. prihodovali su 16,7 milijardi eura, što je za otprilike 2 milijarde eura manje nego prethodne godine. Eiffage će imati važnu ulogu u obnovi i proširenju željezničke stanice Gent-Sint-Pieters u Gentu u Belgiji.

4. Hochtief

Najveća njemačka građevinska kompanija Hochtief zadržala je četvrtu poziciju na ljestvici. U 2020. Hochtief je prihodovao 22,9 milijardi eura. Iako je riječ o značajnom smanjenju u usporedbi s 25,9 milijardi eura prihoda iz 2019., novi projekti poput proširenja luke Rotterdam u Nizozemskoj ukazuju da bi se prihodi kompanije u 2021. mogli oporaviti.

3. Bouygues

Bouygues je još jedna građevinska kompanija dobro znana u Hrvatskoj, prvenstveno po Istarskom ipsilonu. Francuska kompanija nedavno je ušla u uži izbor za ugovor o gradnji dva tunela dužine 4,2 kilometra ispod Temze u blizinu Londona. Prošle godine Bouygues je dobio ugovor vrijedan 181 milijun eura za gradnju željezničke mreže Grand Paris Express i za gradnju novog sportskog stadiona za 8000 gledatelja u Parizu.

Francuski div zadržao je treće mjesto s prihodom nešto manjim od 34,7 milijardi eura, dok je u 2019. prihodovao gotovo 38 milijardi eura.

2. ACS

S prihodima od 34,9 milijardi eura, španjolska tvrtka ACS zadržala je drugo mjesto na ljestvici, s jedva 200 milijuna eura većim prihodom od Bouyguesa.

Španjolska tvrtka aktivno je u svim segmentima gradnje, uključujući željeznicu, ceste, pomorske i zračne luke. Ranije ove godine ACS je objavio da je polugodišnja neto dobit kompanije u 2021. porasla za 4,8 posto, na 351 milijun eura, usprkos snažnom padu prihoda u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

1. Vinci

Po prihodima najuspješnija europska građevinska kompanija u prošloj godini ponovo je francuski Vinci. Prvu poziciju uvjerljivo drže već 20 godina, otkako je Construction Europe počeo objavljivati ljestvicu 100 najupješnijih građevinskih kompanija. Lani je Vinci prihodovao 43,9 milijardi eura, što je gotovo 5 milijardi eura manje nego 2019., kada su prihodovali 48,7 milijardi eura.