Klijenti bi najam, banke prodaju

Svako upravljanje nekretninama koje nije vezano za njeno osnovno poslovanje, banci je opterećenje u financijskom i organizacijskom smislu,tako da je bankama općeniti cilj da prodaju portfelj koji ne koriste, ističe Petra Škevin, direktorica HPB nekretnina

711
poslovne nekretnine
PBZ nedavno je oglasio da daje u zakup svoje bivše sjedište u središtu Zagreba, u Ulici dr. Franje Račkog

Na hrvatskom tržištu nekretnina značajan portfelj čine nekretnine u vlasništvu banaka. Riječ je uglavnom o nekretninama stečenim na temelju ranijih loših plasmana ili o prostorima koje banka više ne koristi. Tako je PBZ nedavno oglasio da daje u zakup svoje bivše sjedište u središtu Zagrebu, u Ulici dr. Franje Račkog. Posljednji zakupac bilo je Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova koje je u zgradu uselilo u vrijeme dok mu je na čelu bio Branko Grčić. Zagrebačka banka je potkraj prošle godine oglasila prodaju svoje zgrade u Jurišićevoj ulici te susjedne dvorišne zgrade u Palmotićevoj.

“Svako upravljanje nekretninama koje nije vezano za njeno osnovno poslovanje, banci je opterećenje u financijskom i organizacijskom smislu, tako da je bankama općeniti cilj da prodaju portfelj koji ne koriste”, tumači Petra Škevin, direktorica HPB nekretnina.

“Za našu je banku, imajući u vidu poslovne razloge i regulatorni okvir HNB-a te prirodu posla, prodaja jednostavniji i bolji put”, kažu u Karlovačkoj banci dodajući kako se za najam odlučuju rijetko i prema individualnoj procjeni. A i u takvom slučaju imaju u vidu krajnji cilj: prodaju nekretnine.

I u ostalim bankama s kojima smo razgovarali – Erste, PBZ, RBA, J&T… – potvrđuju da im je primarni cilj prodaja nekretnina koje nisu u funkciji, dok je najam alternativno rješenje.

Staviti nekretnine u funkciju

HPB u portfelju ima nekoliko komercijalnih nekretnina koje je stekao temeljem loših plasmana, a uglavnom je riječ o manjim hotelima ili industrijskim objektima. “Cilj nam je sve nekretnine u vlasništvu staviti u funkciju. Nekima od njih potrebna je adaptacija ili rekonstrukcija. Kod takvih slučajeva ugovaranje zakupa je kompleksno jer treba definirati kako će se ta nekretnina dovesti u funkciju”, tumači Petra Škevin. No za jednu proizvodnu halu i jedan obiteljski hotel uspjeli su dogovoriti dugoročni zakup.

Petra Škevin, HPB nekretnine
Petra Škevin, HPB nekretnine

“Naša je specifičnost da gotovo nemamo nekretnina u Zagrebu, osim jednog manjeg hotela”, kaže ona napominjući kako se industrijski objekti nalaze u istočnoj Hrvatskoj i priobalju, a hoteli uglavnom u priobalnom području.

J&T banka u ponudi ima urede, skladišta i lokale koji su prvenstveno namijenjeni prodaji. Raspolažu i s dvije vlastite poslovne nekretnine u centru Varaždina i Slavonskog Broda koje Banka više ne koristi pa se razmatra mogućnost prodaje.

PBZ slobodne prostore na tržištu nudi za najam ili prodaju putem svoje tvrtke kćeri PBZ Nekretnine. Uz zgradu u strogom centru Zagreba, u ponudi za najam na njihovim internetskim stranicama trenutačno je desetak poslovnih prostora u Zagrebu, poslovni prostor u Puli i Robna kuća Varteks u Rijeci.

“U zadnje dvije godine potražnja je povećana za prvoklasnim uredskim prostorima u poslovnim zonama kao što su Radnička cesta, Strojarska i Almeria. Presudna je lokacija i mogućnost organizacije prostora”, rekli su nam u PBZ-u. Kada je riječ o maloprodajnim objektima, znatan dio trgovačkog poslovanja preselio se u trgovačke centre. Zbog toga u Zagrebu, pogotovo u stambenim naseljima, ima mnogo praznih trgovačkih prostora za kojima nema odgovarajuće potražnje, ističu u PBZ-u.

Manjak skladišnih i prodajnih prostora

Karlovačka banka u portfelju ima poslovne prostore locirane u većim centrima (Zagreb, Pula, Kutina) te poslovno-proizvodne i skladišne prostore u poslovnim i industrijskim zonama. Određena potražnja, kažu, postoji pretežito za prostore u Zagrebu i okolici te na Jadranu.

Erste nekretnine, član Erste Grupe, u zakup i prodaju nudi poslovne prostore gotovo svih namjena. Trenutačno u strukturi portfelja za zakup prevladavaju uredski prostori, dok na tržištu postoji manjak skladišnih i prodajnih prostora. Najviše se pak traže uredi, skladišta te objekti namijenjeni turističkim djelatnostima.

“Klijenti koji trebaju promijeniti lokaciju ili im trebaju novi uredski prostori traže prostore u zgradama A i B klase, na lokacijama opremljenima cjelokupnom prometnom infrastrukturom te koje su vrlo dobro prometno povezane i dostupne javnim gradskim prijevozom.

Najprestižnije lokacije u Zagrebu su poslovna zona na području Radničke ceste, Ulice grada Vukovara i Slavonske avenije, a zatim slijedi južni dio Novog Zagreba. Kada govorimo o skladišnim prostorima, zbog dobre prometne povezanosti i komunalne opremljenosti najtraženiji su prostori u poslovnim i industrijskim zonama na zapadnom i istočnom dijelu Zagreba”, objašnjavaju u Ersteu. Potražnja izvan Zagreba za uredskim prostorima najveća je na području Rijeke i Splita, potom u gradovima u sjevernom dijelu Hrvatske te Osijeku. Potražnja za skladišnim prostorima velika je u Rijeci i Zadru, ali raste i u Slavoniji, dodaju.

Spremni na pregovore

Najviše je upita, kažu u RBA, za skladišne objekte u Zagrebu i prigradskim naseljima te lokale na atraktivnim mjestima. Trenutačno u ponudi imaju proizvodno-skladišni prostor u Jankomiru za koji postoji određeni interes, te dvije poslovne zgrade u Zagrebu.

Na internetskim stranicama Raiffeisen Consultinga, koji na razini Grupe vodi poslovanje s nekretninama, na prodaju se nude poslovni prostori u Makarskoj, Čakovcu, Koprivnici, Karlovcu i Osijeku. Kao zanimljivost u ponudi pozornost privlači hala za uzgoj šampinjona s četiri gospodarske zgrade i kućom u Ilovskom Klokočevcu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

“Ono što je atraktivno, brzo se proda, dok se za ostale objekte, ako ima interesenata, pregovara o zakupu. Potencijalnim kupcima je draže prvo dogovoriti zakup kako bi vidjeli hoće li poslovanje u tim nekretninama biti održivo. Ako utvrde da im posao ide, zakupci mogu uskoro postati kupci”, pojašnjava Petra Škevin i zaključuje: “Kada zaprimimo formalnu ponudu, uvijek smo voljni za pregovore. Pa čak i ako početna ponuda nije u potpunosti zadovoljavajuća za Banku, pokušavamo se dogovoriti o svim uvjetima na obostrano zadovoljstvo”.

Tekst je obavljen u Privrednom vjesniku od 22. svibnja 2017. (br. 3979) u Tlocrtu, posebnom prilogu o nekretninama, uređenju i graditeljstvu koji za Privredni vjesnik priprema tvrtka Točka Na I Media d.o.o.

Preuzmite prilog Tlocrt i integralnu verziju teksta.