U drugom tromjesečju rast cijena stambenih nekretnina ubrzan na 6,5%

Promatrano prema strukturi predvodnik rasta bili su novi stambeni objekti uz rast od 4,8 posto u odnosu na prethodno tromjesečje te 6,7 posto u odnosu na drugo tromjesečje 2020.

48
indeks cijena stambenih nekretnina

Indeks cijena stambenih nekretnina za drugo tromjesečje nastavio je s pozitivnim trendom. Prema podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku u drugom ovogodišnjem tromjesečju cijene stambenih nekretnina zabilježile su rast na tromjesečnoj i godišnjoj razini. Tako je indeks cijena stambenih nekretnina, koji mjeri kretanje tržišnih cijena stambenih objekata koja su kupila kućanstva, neovisno o prethodnom vlasniku ili svrsi upotrebe (uključujući i vrijednost zemljišta), u razdoblju od ožujka do lipnja 2021. godine zabilježio rast od 3,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

U odnosu na isto razdoblje 2020. godine, nakon rasta u prvom tromjesečju 2021. za 4,6 posto, u drugom tromjesečju 2021. godišnja stopa rasta ubrzala je na 6,5 posto. Rast na tromjesečnoj i na godišnjoj razini predvodile su stambene jedinice u Zagrebu. Uz rast na tromjesečnoj razini za 4,9 posto , u odnosu na isto razdoblje 2020. prosječna cijena stambenih objekata na Jadranu bila je viša za 7 posto.

S druge strane, uz nešto sporiji rast u odnosu na tromjesečje ranije, cijene stambenih nekretnina na Jadranu više su u prosjeku za 6,4 posto na godišnjoj razini. U kategoriji Ostalo uz značajan tromjesečni rast cijena (5,6% u odnosu na pad od -3,1%) zabilježen je i godišnji rast za 5,4 posto, iako blago sporijoim dinamikom u odnosu na prethodno tromjesečje (5,9%).

Kupnja nekretnine – poželjna investicija

Promatrano prema strukturi predvodnik rasta bili su novi stambeni objekti uz rast od 4,8 posto u odnosu na prethodno tromjesečje te 6,7 posto u odnosu na drugo tromjesečje 2020.

U ovoj godini analitičari RBA očekuju nastavak rasta cijena stambenih nekretnina iako nešto sporijom dinamikom u odnosu na proteklo razdoblje rasta. Svoja očekivanja podupiru nastavkom razdoblja vrlo niskih kamatnih stopa na štednju, što za neke ulagače, uzimajući u obzir sklonost najmu, kupnju nekretnina čini poželjnom investicijom. Povećanu potražnju i rastuće cijene podržava i dalje visoka razina likvidnosti, kao i konvergencija cijena stambenih nekretnina k prosjeku EU.

U srednjem i dugom roku kretanje cijena nekretnina bit će određene prvenstveno demografskim trendovima, snagom gospodarstva i, naravno, turističkom aktivnosti.

Revitalizacija potresom pogođenih područja, kao i ostalih dijelova Hrvatske, podržava očekivanja nastavka rasta cijena u središnjem dijelu Hrvatske, dok će cijene na obali određivati trendovi u turizmu.

Uslijed globalnih promjena koje je sa sobom donijela pandemija, Jadranska obala postala je još popularnija, jer je Hrvatska automobilsko odredište za velik broj građana EU-a. Konačno, Zagreb kao glavni grad, ali i turističko središte, također će bilježiti nastavak rasta cijena stambenih nekretnina.