Vlada uredbom na rok od 30 dana ograničila cijene benzina i dizela

Maksimalni iznosi cijena sadržavaju cijenu naftnog derivata, trošarinu i PDV. U cijenu naftnog derivata ugrađena je premija energetskog subjekta koja uključuje i maržu i na nju nije dozvoljeno zaračunavati naknade ili druge troškove

17
cijene naftnih derivata
Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić

Vlada je na sjednici u četvrtak, 14. listopada, donijela uredbu kojom je najviša cijena po kojoj trgovci naftnim derivatima u idućih 30 dana mogu prodavati litru benzina ograničena na 11,10 kuna za litru, a najviša cijena litre dizela na 11 kuna. Vladina uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave u Narodnim novinama.

Cijene nafte i naftnih derivata u Republici Hrvatskoj utvrđuju se slobodno, u skladu s pravilima kojima se uređuju tržišni odnosi. Međutim, Vlada može, zbog zaštite potrošača, regulacije tržišta ili drugih opravdanih razloga, uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena za pojedine naftne derivate, za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana.

“Uzimajući u obzir sadašnji ekonomski trenutak, nepredvidivost cijene nafte na svjetskom tržištu i utjecaj cijene goriva na ukupnu ekonomsku aktivnost i standard građana, s ciljem neometanog daljnjeg gospodarskog oporavka, Vlada je odlučila iskoristiti mogućnost da na rok od 30 dana, stabilizira cijene motornog benzina i dizelskog goriva, na temelju Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata”, rekao je na sjednici predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, maksimalne maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost određuju se za motorne benzine Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 u iznosu od 11,10 kuna po litri. Za Eurodizel BS se određuje maksimalna cijena od 11 kuna po litri.

Maksimalni iznosi cijena sadržavaju cijenu naftnog derivata, trošarinu i PDV. U cijenu naftnog derivata ugrađena je premija energetskog subjekta koja uključuje i maržu.

Na najvišu maloprodajnu cijenu naftnih derivata nije dozvoljeno zaračunavati naknade ili druge troškove koji nisu propisani Uredbom ili drugim posebnim propisima, istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Maksimalne maloprodajne cijene određene su za razdoblje od najviše 30 dana od dana stupanja na snagu Uredbe.

“Vjerujem kako će u sljedećih 30 dana doći do stabilizacije cijena na tržištu i da ćemo nakon tog razdoblja kao ekonomija nastaviti normalno funkcionirati”, rekao je Ćorić.

Ministar gospodarstva uvjeren je da distributeri i državni proračun mogu snositi učinke administrativnog ograničenja cijena, kako bi se “hrvatskoj ekonomiji omogućilo da se normalno razvija i oporavi od krize koja nas je pogodila u 2020. godini”.

Vlada će kontinuirano analizirati stanje i trendove na svjetskom tržištu te po potrebi dodatno reagirati, dodao je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Po izglasavanju uredbe istaknuo je kako je riječ o “jako dobrom i agilnom” pristupu rješavanju situacije i da će se na ovaj način stabilizirati očekivanja i poslati poruka povjerenja gospodarstvenicima i građanima.

Dodao je kako rok od mjesec dana omogućuje Vladi da analizira što će se događati na međunarodnom tržištu te kako je siguran da će u “ovako kratkom roku distributeri i proizvođači biti sposobni izdržati ovu situaciju”.

Gorivo je u Hrvatskoj od utorka ponovno znatno poskupjelo, tako da je prosječan spremnik dizelskog goriva od 50 litara tako je skuplji za 19,5 kuna, benzina 13 kuna, dok je prosječni spremnik autoplina skuplji za 11,5 kuna.

Rast cijena goriva posljedica je rasta cijena nafte na svjetskim tržištima, kao i visokog tečaja dolara, s obzirom na to da se naftom na svjetskim tržištima trguje u američkoj valuti.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine više od 50 posto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka gospodarstava, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih razina.

U srijedu je cijena barela na londonskom tržištu iznosila 82,84 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 48 centi nižoj cijeni, od 80,16 dolara.