Obujam građevinskih radova od siječnja do studenog veći za 9,5%

Poslovna očekivanja odnosno rast poslovnog pouzdanja bila su u građevinarstvu tijekom listopada i studenog posebno izražena, pa je indeks u toj djelatnosti u listopadu i studenome porastao i na tromjesečnoj razini

34
obujam građevinskih radova
[Foto: Točka na i media]

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku obujam građevinskih radova je u studenom prema kalendarski prilagođenim indeksima nastavio s trendom godišnjih stopa rasta koje kontinuirano traju od lipnja 2020., iako sporijom dinamikom u odnosu na prethodni mjesec (4,5% u odnosu na 6,1% u listopadu). Prema izvornim indeksima, rast obujma građevinskih radova bio je viši za 7 posto u odnosu na studeni 2020.

U studenom je pozitivan doprinos došao i od izgradnje zgrada (+6,9%) i od izgradnje na ostalim građevinama (1,2% godišnje), prema kalendarski prilagođenim indeksima (+9,4% odnosno 3,7% prema izvornim indeksima).

Kumulativno u razdoblju od siječnja do studenog, prema izvornim indeksima, u odnosu na isto razdoblje 2020. obujam građevinskih radova viši je za 9,5 posto. U istom razdoblju izdano je 9633 odobrenja za građenje što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast za 13,1 posto. Od toga, 8195 dozvola odnosi se na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine. U odnosu na isto razdoblje pred krizne 2019. izdano je ukupno 6,1% više građevinskih dozvola.

Poslovna očekivanja odnosno rast poslovnog pouzdanja bila su u građevinarstvu tijekom listopada i studenog posebno izražena, pa je indeks u toj djelatnosti u listopadu i studenome porastao i na tromjesečnoj razini. Međutim, kao najveći ograničavajući čimbenik kod izvođenja građevinske aktivnosti najveći udio ispitanika u građevinarstvu i dalje navodi manjak radne snage, posebice kada je riječ o izgradnji zgrada. Nedostatak radne snage u građevinskom sektoru zasigurno će biti jedan od izraženijih ograničavajućih čimbenika snažnijem zamahu razvoja u ovom sektoru.

S podacima za prosinac 2021., ali i u duljem razdoblju analitičari RBA očekuju pozitivne trendove u građevinarstvu podržane nastavkom rasta potražnje za stambenim nekretninama, investicijama u infrastrukturne projekte (financirane EU fondovima) kao i nužnom obnovom potresom pogođenih područja.