Od 2025. novi će taksiji na bečkim ulicama smjeti biti isključivo na struju

Taksi poduzeća s vozilima na električni pogon će od 1. siječnja 2023. moći primati poticaje. Predviđene su subvencije u iznosu od sedam milijuna eura: poduzeća će moći dobiti pet eura po satu vožnje u električnom taksiju

30
[Izvor: Grad Beč]

Grad Beč i Bečka gospodarska komora od sljedeće će godine subvencionirati električne taksije, a od 2025. novi će taksiji na bečkim ulicama smjeti biti samo na električni pogon. Tim se mjerama Beč želi približiti postavljenom cilju postizanja klimatske neutralnosti do 2040.

Koliko su važni ekološki prihvatljivi oblici mobilnosti svjedoče nove mjere Grada Beča i Bečke gospodarske komore. Taksi poduzeća s vozilima na električni pogon tako će od 1. siječnja 2023. moći primati poticaje. Predviđene su subvencije u iznosu od sedam milijuna eura, a time bi se postupno poticao i prelazak bečkih taksija na ugljično neutralni pogon. Pritom se neće subvencionirati nabava vozila, nego će poduzeća moći dobiti pet eura po satu vožnje u električnom taksiju. Maksimalan iznos poticaja po taksiju iznosi 10.000 eura, a poduzeće može prijaviti do 15 vozila. Time glavni grad Austrije želi osigurati da se električni taksiji i koriste. Od 2025. godine novi će taksiji na bečkim ulicama smjeti biti isključivo na struju.

“Beč je grad kratkih relacija, a taksiji su važan dodatak javnom prijevozu, mnogi ih se građani ne mogu odreći”, izjavio je član bečkog poglavarstva za gospodarstvo Peter Hanke prilikom predstavljanja nove mjere. Kako bi se u Beču postigao cilj klimatske neutralnosti do 2040., potrebno je smanjiti motorizirani prijevoz kao jedan od najvećih uzročnika emisija CO2. Stoga je važno poticati prelazak bečkih taksija na električni pogon. Subvencije u ukupnom iznosu od sedam milijuna eura poduzećima bi trebale olakšati taj prelazak, ističe Hanke.

U okviru novih subvencija bit će olakšano i punjenje električnih automobila. Umjesto da se vozilo spoji s kabelom na stanicu za punjenje, ono će biti opremljeno priključkom na donjem dijelu koji će se pritiskom gumba spojiti na ploču za punjenje na stajalištima za taksije. Tako će se taksiji moći automatski puniti, vozač neće morati napuštati vozilo ili tražiti električnu punionicu. U Beču će takvih stajališta biti osam, a pedesetak vozila bit će opremljeno takvim priključkom.