Beč inovacijama potiče održivi razvoj javnog prijevoza

Bolja iskoristivost kočione energije i nova LED rasvjeta samo su dio inovacija kojima Grad Beč potiče uštedu energije u javnom prijevozu

130
održivi razvoj javnog prijevoza
© Wiener Linien-Manfred Helmer

Gradski javni prijevoz u Beču ekološki je sve prihvatljiviji. Unatoč porastu broja putnika i razvoju mreže javnog prijevoza, Grad Beč uspijeva mnogobrojnim inovacijama poticati održivi razvoj javnog prijevoza. Korištenjem autobusa, tramvaja i vlakova štedi se energija.

Bečko gradsko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien prevezlo je 2017. godine 962 milijuna putnika. Pritom se najviše energije uštedjelo vožnjom autobusom. Uvođenjem električnih autobusa za vožnju centrom grada i vozila koja zadovoljavaju najnoviji Euro-6 standard ušteđeno je 52 GWh što je ekvivalent potrošnji 13.000 bečkih kućanstava. Novim je zglobnim autobusima znatno smanjena emisija dušikovih oksida, dok je emisija ugljičnog dioksida pala za 44 posto Potpuni je prijelaz na vozila standarda Euro-6 predviđen za iduću godinu.

Velike su uštede energije ostvarene i zahvaljujući efikasnijem korištenju energije nastale prilikom kočenja tramvaja. Wiener Linien planira daljnja ulaganja u školovanje svojih vozača kako bi podigli svijest o štedljivom načinu vožnje.

Energija nastala prilikom kočenja vlakova podzemne željeznice također pridonosi održivosti bečkog javnog prijevoza. Kočiona se energija vraća u električnu mrežu javnog prijevoza i koristi za pokretanje ostalih vozila u blizini. Na nove je stanice podzemne željeznice U1 postavljena LED rasvjeta koja po stanici ostvaruje uštedu od 85 MWh što odgovara godišnjoj potrošnji energije 20 kućanstava.

Grad Beč i u budućnost želi ulagati u održivi javni prijevoz. Godišnja pretplatna karta za javni prijevoz u Beču košta 365 eura. Po prvi je puta ove godine prodano 800.000 godišnjih karata što znači da u Beču ima više vlasnika godišnje pretplatne karte nego vozača automobila.