Otok Krk će dobiti Istočnu cestu od Omišlja prema Vrbniku

Krčka "plava magistrala", od Omišlja do skretanja za Vrbnik iznad Punta, duga 23,5 kilometara, mogla bi stajati oko sto milijuna eura

131
Krčka Plava magistrala
Krčki most obnovljen je prošle godine [Image by Klaus Stebani from Pixabay]

Kako bi se rasteretile gužve na cestama otoka Krka, predstavljeno je idejno rješenje nove Istočne ceste, od Omišlja do skretanja za Vrbnik iznad Punta, duge 23,5 kilometara. Nova prometnica rasteretila bi glavnu otočnu cestu DC102, unaprijedila bi otočnu cestovnu mrežu i omogućila bolji razvoj istočne strane otoka. Krčka Plava magistrala mogla bi stajati oko sto milijuna eura.

Resorni ministar Oleg Butković prilikom predstavljanja idejnog rješenja krčke prometnice najavio je i skoru obnovu rotora Šmrika koji je usko grlo na prilazu Krčkom mostu.

“Prošle godine smo obnovili Krčki most. To je bila investicija od oko devet milijuna eura. Ona je završena i vijek trajanja Krčkog mosta je produžen za 30 godina. Most je ok i redovno ga održavamo. Međutim, time nismo riješili glavni problem, a to su gužve, osobito na vrhuncu turističke sezone.

Na današnjem sastanku smo sagledali nekoliko stvari. Prvo je izgradnja Istočne ceste, 23,5 kilometra nove državne ceste za koju je sada određena trasa i nakon ovog sastanka će Primorsko-goranska županija to uvrstiti u svoj prostorni plan. Paralelno s tim će Hrvatske ceste krenuti u ugovaranje idejnih i glavnih projekata kako bi realizacija projekta počela što prije”, rekao je ministar Butković.