Paul Allen, suosnivač Microsofta, preminuo je u 65. godini

Paul Allen preminuo je od komplikacija uzrokovanih non-Hodgkinsovim limfomom. Povratak bolesti otkriven je tek prije dva tjedna, nakon prethodnog liječenja 2009. godine

256
Paul Allen
Paul Allen (21. siječnja 1953. - 15. listopada 2018.)

Paul Allen, suosnivač Microsofta, umro je rodnom Seattleu u dobi od 65 godina od komplikacija uzrokovanih non-Hodgkinsovim limfomom. Povratak bolesti otkriven je tek prije dva tjedna, nakon prethodnog liječenja 2009. godine. Rekao je tada da su on i njegovi liječnici vrlo optimistični u vezi liječenja.

“Srce mi je slomljeno zbog odlaska jednog od mojih najvećih i najdražih prijatelja… Osobno računarstvo bez njega ne bi postojalo”, rekao je povodom Allenove smrti Bill Gates, dugogodišnji prijatelj i suosnivač Microsofta.

U priopćenju kojim je u ponedjeljak poslije podne potvrđena Allenova smrt, njegova sestra Jody opisala ga je kao “izuzetnu osobu u svakom pogledu”.

“Paulova obitelj i prijatelji bili su blagoslovljeni time što su imali priliku doživjeti njegovu pamet, toplinu, velikodušnost i brižnost. Bez obzira na sve obveze, uvijek je imao vremena za obitelj i prijatelje”, navodi se u priopćenju.

“U ovom trenutku gubitka i žalosti za sve nas duboko smo zahvalni na ljubavi i brižnosti koju je iskazivao svakog dana.”

Paul Allen je svoju uspješnu poslovnu karijeru počeo kada je 1975. sa školskim prijateljem Billom Gatesom osnovao kompaniju Microsoft.

“Od najranijih zajeničkih dana u školi Lakeside, kroz naše partnerstvo u stvaranju Microsofta, do naših zajedničkih filantropskih projekata tijekom proteklih godina, Paul je bio pravi partner i dragi prijatelj”, rekao je Bill Gates. “Zaslužio je mnogo više vremena, ali njegov doprinos svijetu tehnologije i filantropije živjet će u generacijama koje dolaze. Strahovito će mi nedostajati.”

Poslovni čovjek i filantrop

Paul Allen napustio je Microsoft 1983. nakon što mu je prvi put dijagnosticiran rak krvi, ali oporavio se i 1986. osnovao uspješnu investicijsku tvrtku Vulcan. Njegova tvrtka potvrdile je vijest o smrti u ponedjeljak navečer.

Procjenjuje se da je Allen tijekom svog života kao filantrop donirao više od dvije milijarde dolara za znanost, obrazovanje i očuvanje divljih životinja, navodi Associated Press.

Kao strastveni obožavatelj sporta bio je vlasnik košarkaškog kluba Portland Trail Blazers i nogometne momčadi (NFL) Seattle Seahawks koja je 2013. osvojila Superbowl.

Obećao je 2010. da će nakon smrti najveći dio svog bogatstva ostaviti u dobrotvorne svrhe.