Je li startup ekonomija Ponzijeva shema?

Investitor Chamath Palihapitiya na konferenciji o financiranju startupa u San Franciscu kritizirao je startup cikluse u kojima se prikupljena sredstva koriste da bi se poticao neodrživ rast kako bi se privukli investitori za novi investicijski ciklus

255
startup ekonomija

Chamath Palihapitiya, tehnološki investitor iz Silicijske doline, na konferenciji Launch Scale održanoj prošlog tjedna u San Franciscu nazvao je startup ekonomiju šaradom. Dvodnevna konferencija bila je posvećena financiranju i rastu startupa.

“Mi smo, nema sumnje, usred velike multivarijacijske Ponzijeve sheme“, rekao je Palihapitiya kritizirajući startup cikluse prikupljanja sredstva kako bi se prikupljeni novac trošio na poticanje rasta da bi se privukli investitori za novi investicijski ciklus.

“Na papiru sve izgleda nevjerojatno dobro. Rečeno vam je da trebate rasti i vi rastete… Činite ono što su vam rekli da trebate činiti. I tako rastete, rastete, rastete…  Rastu i troškovi, sve do trenutka u kojem dolazi do sloma jer to više ne možete izdržati. Ne želim više biti dio tog cirkusa, mislim da to nije dobro”, pojasnio je Palihapitiya, koji se obogatio kao jedan od prvih zaposlenika Facebooka. Kasnije je svoju imovinu usmjerio u tehnološke investicije i vlasnički udjel u košarkaškom klubu Golden State Warriors.

Palihapitiya se osvrnuo i na probleme s kojima je suočena njegova investicijska tvrtka Social Capital. U posljednjih nekoliko tjedna iz tvrtke je otišlo mnogo zaposlenika, a Palihapitiya je u rujnu najavio da više neće prihvaćati vanjske investitore te da će tvrtka ubuduće djelovati kao “tehnološka holding kompanija” za dugoročne investicije.

Rast mora biti umjeren i održiv

Poduzetnicima u publici Palihapitiya je savjetovao da “rastu realno, umjereno”. Dodao je da bi radije uložio u tvrtke koje će u idućih 15 godina kontinuirano rasti po godišnjim stopama od 20 do 25 posto, nego u brzorastuće zvijezde s neodrživim tempom rasta od 400 posto godišnje koje će neminovno doživjeti slom.

Komentirajući probleme u kojima se našla njegova tvrtka, Palihapitiya je rekao da nije sretan zbog načina na koji je tvrtka vođena, dijelom pod pritiskom njegovih partnera. Umjesto da i dalje popušta takvim pritiscima, odlučio je, kaže, vratiti Social Capital svojim korijenima.

“Postoje trenuci u kojima shvatite da se vrtite u krug i da je vrijeme da kažete ‘Dosta’. Morao sam odlučiti hoću li kapitulirati ili presjeći. Odlučio sam presjeći“, zaključio je Palihapitiya.