Petrol: Svakom litrom prodanog goriva gubimo 0,7 do 1,7 kuna

Petrol grupa je svjesna tereta svjetske krize za građane, ali upozorava da ne mogu samo distributeri nositi teret niskih cijena naftnih derivata te očekuje da će ovime biti proporcionalno raspoređeno na sve dionike

36
Petrol
Predsjednica uprave Petrol d.d., Ljubljana, Nada Drobne Popović

Nakon malih distributera goriva na Vladinu Uredbu kojom su utvrđene najviše maloprodajne cijene naftnih derivata reagirala je i Grupa Petrol. Na press konferenciji održanoj 19. listopada u Zagrebu upozorili su na neodrživost mjera te ekonomsku štetu koja se nanosi Grupi Petrol kao distributeru naftnih derivata.

Petrol d.o.o. Zagreb, primoran je raditi s velikim gubitcima te snosi sav teret takve regulacije, iako prihodi Državnog proračuna RH od prodaje naftnih derivata cijelo vrijeme ostaju praktično nepromijenjeni. Zbog uredbe o ograničavanju maloprodajnih cijena naftnih derivata, koja je donesena od strane Vlade RH, svakom litrom prodanog goriva stvara se gubitak od 0,7 do 1,7 kune po litri.

Predsjednica uprave društva Petrol d.d. Ljubljana, Nada Drobne Popović nakon sastanka je izjavila kako se nada rješenju koje će ponovno dovesti do nastavka održivog poslovanja Petrola Zagreb. Petrol grupa je svjesna tereta svjetske krize za građane, ali upozorava da ne mogu samo distributeri nositi teret niskih cijena naftnih derivata te očekuje da će ovime biti proporcionalno raspoređeno na sve dionike, istaknula je predsjednica uprave Petrola.

“Koliko je velika uloga Grupe Petrol u RH pokazuju i same brojke od 1996. do proširenja 2021. kad joj se pridružilo društvo Crodux derivati dva d.o.o. U Hrvatskoj Petrol d.o.o. Zagreb trguje naftnim derivatima, ostalim proizvodima od nafte, ukapljenim naftnim plinom i ostalim energentima, kao i trgovačkom robom. Poslovanje se odvija putem 202 benzinske postaje s ukupno 2266 zaposlenih. Grupa Petrol na svim se tržištima na kojima posluje dosljedno pridržavala uputa nadležnih institucija te je do sada iznijela sav teret regulacije, a uz to tijekom svog poslovanja u 2021. uplatila u Državni proračun Republike Hrvatske 3,92 milijarde kuna, odnosno oko 520,53 milijuna eura, a tijekom 2022. do kraja rujna uplate iznose 2,95 miliajrde kuna odnosno oko 390,95 milijuna eura”, navodi se u priopćenju Grupe Petrol.

U posljednjih pet godina Grupa Petrol je u RH provela i investicijska ulaganja u visini od 276,7 milijuna eura Kao kompanija koja brine o društveno odgovornom poslovanju koja zapošljava više od 6000 ljudi u regiji i skoro 2300 u Republici Hrvatskoj, ako se nastave ovi uvjeti poslovanja, Grupa Petrol će biti primorana poduzeti određene mjere.

U prva tri mjeseca 2022. godine Grupa Petrol, kao i sve tvrtke posljednjih godina, suočila se s turbulentnim događanjima na svjetskim gospodarskim i energetskim tržištima. Kao i u 2021. godini, i u prvom tromjesečju 2022. godine nastavila je težiti optimizaciji troškova i poslovnoj racionalizaciji i prilagodila je ponudu aktualnim uvjetima. Grupa Petrol u RH dostiže 44-postotni tržišni udjel u količinama pri prodaji naftnih derivata (izvor: Eurostat/ Supply, transformation and consumption of oil and petroleum products, vlastiti preračun), kao i 57,6-postotni tržišni udjel u količinama prodaje ukapljenog naftnog plina za industriju, promet i ostale potrebe (izvor: Energija u Hrvatskoj / Godišnji energetski pregled 2020, vlastiti preračun), te je tako pored trgovačkog društva INA-Industrija nafte d.d. Zagreb ključna za opskrbu naftnim derivatima tržišta RH.

U RH Grupa Petrol je prisutna također na projektima proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Vjetroelektrana Glunča, dostatna za opskrbu gotovo 15.000 prosječnih domaćinstava električnom energijom te Vjetroelektrana Ljubač, dostatna za opskrbu električnom energijom gotovo 30.000 prosječnih domaćinstava. Dakle, vjetroelektrane proizvode električnu energiju koja je dovoljna za opskrbu prosječnih 45.000 domaćinstava. U izgradnji se nalaze tri solarne elektrane, Suknovci, Vrbnik i Pliskovo, a koje se planiraju pustiti u pogon tijekom 2023. godine.

Grupa Petrol posjeduje u RH 66 elektro punionica za punjenje električnih vozila, ima zakupljena tri skladišta naftnih derivata (Zadar, Zagreb-Žitnjak i Ploče), pet skladišta za ukapljeni naftni plin (Sv. Križ Začretje, Unešić, Banići, Divoš i Kukuljanovo) te ima tri koncesije za zemni plin u sklopu vlastitog trgovačkog društva Zagorski Metalac d.o.o. s 18.000 aktivnih priključaka.