Plenković: Prevaranti čine političku štetu Vladi koja je ostvarila velike ciljeve

Predsjednik Vlade najavio je ukidanje subvencija i povećanje poreza onima koji "državi i Vladi koja je ostvarila velike ciljeve čine političku štetu"

40
Andrej Plenković [Izvor: Vlada.hr]

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je trgovcima da do petka mogu vratiti cijene na razinu prije uvođenja eura. Ako se to ne dogodi, moguće je ukidanje subvencija i povećanje poreza.

Plenković proziva one koji su podigli cijene za prevaru: “Prevarantski način je podizati cijene u momentu kada štetite građanima i gospodarstvu”. Predsjednik Vlada uvrijeđen je jer time “državi i Vladi koja je ostvarila velike ciljeve čine političku štetu”.

“Vidim da neki puštaju ideje da mi nemamo instrumenata i alata. Itekako imamo. Imamo, i nećemo oklijevati koristiti ih već u petak. Dakle, od toga da vratimo cijene na neko ranije razdoblje pa do toga da krenemo s ukidanjem subvencija i s dizanjem poreza. I tu nećemo oklijevati. Niti s jednom od ove tri stvari”, poručio je predsjednik Vlade.

Tijekom vikenda na teren je izašlo dvjestotinjak inspektora kako bi provjeravali cijene. Trgovci pak odgovaraju da oni ne mogu jedini biti odgovorni za poskupljenja.

“Trgovci su samo jedan kotačić u lancu koji počinje na polju, a završava u trgovini, kroz prehrambenu industriju i kroz distributere. Na kraju dobijemo cijenu koju dobijemo”, kaže Martin Evačić, predsjednik Udruge Trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

“Uglavnom vidimo da su to veliki, strani trgovački lanci – ne naši mali, domaći, lokalni – koji imaju istu namirnicu u dvije različite zemlje po dvije različite cijene”, rekao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, za Hrvatski radio.

Predsjednik Udruge Potrošački centar Marko Paripović ne očekuje neke bitne promjene nakon akcije inspektora: “Ako treba trgovci će platiti i kaznu. Kad izračunate koliko je to novaca za mjesec dana, koliko se potroši u Hrvatskoj za mjesec dana, i kada na to dodate 20 posto, jasno je da se to njima isplati”.