Krenula gradnje nove faze Srijemske granične transverzale

Ministar Butković najavio je da će ove godine biti raspisan natječaj za obnovu prve dionice pruga Zagreb - Vinkovci. Za potpunu obnovu te pruge potrebno je 700 do 800 milijuna eura

188
Srijemska transverzala

U Vukovarsko-srijemskoj županiji počeli su radovi na obilaznici Apševaca i Lipovca, odnosno novoj fazi projekta Srijemske transverzale. Procijenjena vrijednost izgradnje obilaznice Apševaca i Lipovca iznosi oko 129 milijuna kuna, a iz fondova Europske unije za sufinanciranje projekta osigurano je više od 100 milijuna kuna.

Srijemska granična transverzala povezivat će Ilok s autocestom A3. Duga je oko 40 kilometara, a do sada je izgrađena obilaznica Iloka. Na obilaznici Apševaca i Lipovca izvođač radova – zajednica ponuditelja PZC Brod d.o.o. i Poduzeće za ceste Slavonski Brod – uveden je u posao u siječnju ove godine i započeo je s pripremnim radovima, a rok za završetak radova je 18 mjeseci. Preostaje izgradnja još dviju dionica.

Četiri godine za završetak cijele Srijemske transverzale

“Do kraja godine trebali bismo imati građevinske dozvole za cijelu dionicu, ali važno je da smo krenuli s ovim radovima koji su prva faza srijemske transverzale. Mislim da bismo za najviše četiri godine mogli završiti cijeli projekt”, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je u ponedjeljak bio u radnom posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Cijela dionica je ključna, a vrijednost joj je oko milijardu kuna, rekao je Butković. Dodao je da Vlada i Ministarstvo nastoje osigurati sredstva za ovaj važan projekt spajanja Iloka na autocestu kroz sljedeću financijsku perspektivu, novu omotnicu.

Glavne trase obilaznice Apševaca i Lipovca duga je 4200 metara. Početak trase je u neposrednoj blizini čvorišta Apševci, koje se spojnom cestom spaja s državnom cestom D57. Glavna trasa se nastavlja prema jugoistoku kroz poljoprivredno tlo, obilazeći naselje Apševce s istočne strane. U nastavku se pruža prema jugu kroz šumu Uljara i prelazi preko Bosuta spregnutim mostom duljine 145,70 metara. Trasa se u čvorištu Lipovac križa u razini s lokalnom cestom LC 46052 te obilazi naselje Lipovac. Trasa završava uklapanjem u izvedeni putni prijelaz Lipovac koji je izgrađen u sklopu izgradnje čvorišta na autocesti A3.

Natječaj za obnovu prve dionice pruge Zagreb – Vinkovci

Butković je s vukovarsko-srijemskim županom Damirom Dekanićem, saborskim zastupnicima i predstavnicima lokalne i regionalne vlasti razgovarao i o ostalim infrastrukturnim projektima u Županiji: željezničkim projektima, luci Vukovar, cesti od Vinkovaca do Tovarnika…

“Radovi na pruzi Vinkovci – Vukovar idu dobro, bliže se kraju. Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti osigurali smo jedan dio sredstava za obnovu pruge od Zagreba prema Vinkovcima, tako da će ove godine biti raspisan natječaj za prvu dionicu te pruge. Za potpunu obnovu pruge Zagreb – Vinkovci potrebno je 700 do 800 milijuna eura”, rekao je ministar Butković.

Projekt Vukovarske obilaznice je gotov, ali sredstva za radove još uvijek nisu osigurana. “Na tome se radi”, kaže Butković. Najavio je i povećanje kapaciteta Luke Vukovar: “To snažno podupiremo, a osigurana su i sredstva iz fondova EU-a za taj projekt”.