Poništena odluka o izboru izvođača za izgradnju CGO-a Lučino razdolje

Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave poništila je odluku nakon žalbe zajednice ponuditelja u kojoj su Magnum supra d.o.o i Elektrocentar Petek d.o.o., kojima Agencija za gospodarenje otpadom mora nadoknaditi troškove žalbenog postupka

49
[Izvor: Agencija za gospodarenje otpadom Dubrovnik]

Odluka Agencije za gospodarenje otpadom iz DUbrovnika o odabiru najboljeg ponuditelja za projektiranje i izvođenje radova izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje je poništena. Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave poništila je odluku nakon žalbe zajednice ponuditelja u kojoj su Magnum supra d.o.o i Elektrocentar Petek d.o.o., kojima Agencija za gospodarenje otpadom u roku od osam dana mora nadoknaditi 100 tisuća kuna potrošenih u žalbenom postupku.

CGO Lučino razdolje jedan od od jedanest planiranih centara za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj. U prvom postupku javne nabave cijene su bile znatno više od procijenjenih. Zato je u srpnju prošle godine raspisan novi poziv na koji su zaprimljene realnije ponude. Premda su i u drugoj javnoj nabavi cijene bile više od procijenjenih, najniža ponuda bila je za 167 milijuna kuna manja od najniže ponude iz prvog postupka.

Kriterij za odabir ponude je ekonomski najpovoljnija ponuda koja se određuje na temelju
cijene ponude (80 bodova) i specifičnog iskustva stručnjaka (20 bodova). Za izvođača je u travnju odabran konzorcij u kojem su Hering d.d., Široki Brijeg, Elcom d.o.o., Tuzla i Enova d.o.o. iz Sarajeva. Magnum Supra i Elektrocentar su se žalili. U žalbi su osporili bodovanje svoje ponude jer naručitelj nije prihvatio reference njihova stručnjaka Pere Matića. Državna komisija odlučila je da je žalba opravdana i predmet je vraćen Agenciji, naručitelju, na ponovno postupanje.

CGO Lučino razdolje pokriva područje Dubrovačke-neretvanske županije – pet gradova i sedamnaest općina s oko 122 000 stanovnika. Planiran je na području Općine Dubrovačko primorje, otprilike jedan kilometar zapadno od naselja Trnovica.

Projekt obuhvaća izgradnju šest pretovarnih stanica u Dubrovniku, Metkoviću, Janjini, na Mljetu, Lastovu i Korčuli, s obzirom na razvedenost područja i brojne otoke koje Županija obuhvaća. Planirani kapacitet obrade je oko 40.000 tona godišnje, a sklopu centra bit će i postrojenje za obradu građevnog otpada kapaciteta 7520 tona godišnje.

CGO Lučino razdolje procijenjen je na 494 milijuna kuna. Prihvatljivi troškovi iznose 408,7 milijuna kuna. Od tog iznosa je 70,18 posto osigurano iz fonda EU Konkurentnost i Kohezija, 19,82 posto iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a deset posto, odnosno oko 50 milijuna kuna, osigurat će Dubrovačko-neretvanska županija.