Građevinarstvo: Šest najvećih muzejskih projekata u svijetu

Veliki egipatski muzej, Nacionalni muzej Zayed i Guggenheim u Abu Dhabiju, Yuge Yugeen Bharat u New Delhiju, Milwaukee Public Museum, LA County Museum of Art te obnova Metropolitan Museum of Art u New Yorku šest je velikih investicija u muzejske prostore

60
najveći muzejski projekti u svijetu
3D prikaz Nacionalnog muzeja Zayed, Abu Dhabi (Foto: Foster + Partners)

U svijetu je u tijeku nekoliko velikih projekata izgradnje muzejskih prostora, a vrijednost nekih od tih investicija doseže milijarde dolara.

Španjolska građevinska tvrtka Acciona u travnju je čak organizirala događanje posvećeno ulaganjima u muzejskom sektoru. Njena podružnica Acciona Cultura sudjelovala je u projektu izgradnje Velikog egipatskog muzeja i pri tome je istaknula važnost muzejskog sektora kao pokretača gospodarskog rasta, održivog razvoja i kulture.

Portal Construction Briefing izdvojio je šest najvećih aktualnih muzejskih projekata u svijetu.

1. Veliki egipatski muzej, Egipat

Realizacija projekta izgradnje Velikog egipatskog muzeja trajala je gotovo 30 godina, a muzej bi službeno trebao biti otvoren ove godine. Sama gradnja trajala je više od jednog desetljeća, a vrijednost investicije je premašila milijardu američkih dolara.

To je prirodoslovni muzej koji slavi Egipat i egipatsku kulturu. Prošle godine je otvoren ograničeni pristup dijelu zbirke, ali uskoro se očekuje veliko javno otvaranje.

Arhitektonska tvrtka Heneghan Peng sa sjedištem u Irskoj, britanske inženjerske tvrtke Buro Happold i Arup te ACE Consulting Engineers Moharram & Bakhoum iz New Delhija projektirali su prostor površine 81.000 kvadratnih metara. Od toga će 24.000 kvadratnih metara biti stalni izložbeni prostor. West 8 dizajnirao je krajolik i lokacije, a Atelier Brückner priredio je glavni plana izložbe i muzeološki aspekt.

Nakon što bude potpuno dovršen, Veliki egipatski muzej bit će najveći muzej posvećen jednoj civilizaciji i najveći arheološki muzej na svijetu.

Prvi zemljani radovi započeli su u kasnim 2.000-tima, ali je projekt tijekom desetljeća naišao na nekoliko prepreka, uključujući financijske probleme i komplikacije zbog političke situacije u vrijeme pokreta Arapskog proljeća početkom 2011.

Hill International i EHAF Consulting Engineers osnovali su zajedničku tvrtku za pružanje usluga upravljanja projektom tijekom projektiranja i izgradnje, čije su glavne prve faze započele 2012. Također, početkom 2012. konzorcij egipatske tvrtke Orascom Construction i belgijskog Besixa dobio je ugovor za treću fazu izgradnje.

Oblikovan poput ukošenog trokuta, dizajn objekta inspiriran je dizajnom obližnjih piramida u Gizi, koje se nalaze oko dva kilometra sjeverozapadno od muzeja.

Iz Muzeja su najavili da će u njemu biti smješteno više od 100.000 drevnih egipatskih artefakata, uključujući kompletnu Tutankamonovu zbirku. Ostala poznata djela izložena u Velikom egipatskom muzeju uključuju više od 3.000 godina staru statuu Ramzesa II (nekada se nalazila na Ramzesovom trgu u Kairu) i dvije velike statue otkrivene u potonulom gradu Thonis-Heracleion, arheološkom nalazištu s egipatskim i grčkim artefaktima.

2. Nacionalni muzej Zayed i Guggenheim, Abu Dhabi, UAE

Rokovi za realizaciju Nacionalnog muzeja Zayed u Abu Dhabiju također su nekoliko puta pomicani, a prema trenutačnim planovima Muzej bi trebao biti završen 2025. godine. Glavnina konstrukcije zgrade je završena. Vrijednost projekta je oko 260 milijuna funti (325,5 milijuna američkih dolara),

Muzej Zayed projektirala je tvrtka Foster + Partners sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Zgrada ima pet čeličnih tornjeva, od kojih su neki visoki čak 123 metra i oblikovani su poput sokolovih krila. U prizemlju će biti dvije galerije koje će predstavljati srce muzeja, a postav u nizu od četiri galerije u obliku mahuna obješenih iznad glavnog atrija na prvom katu bit će posvećen modernoj povijesti Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Inovativni sustav klimatizacije zgrade uvlačit će svježi zrak kroz cijevi za hlađenje, koji će se potom ispuštati u predvorje muzeja. Građevinska tvrtka Akt II dizajnirala je sustavu kojem će, kako se čelik bude zagrijavao na suncu, krila početi djelovati kao toplinski dimnjaci i omogućit će strujanje zraka kroz zgradu.

Muzej je zamišljen kao spomen na pokojnog Zayeda bin Sultana Al Nahyana, prvog predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata. Prvotno je planirano da bude dovršen 2012., pa 2013., a zatim 2021. godine, ali financijski problemi, sudjelovanje UAE u ratu u Jemenu 2015. i kolaps izvornog izvođača – građevinske grupe Arabtec sa sjedištem u Dubaiju – pridonijeli su kašnjenju.

Six Construct, podružnica belgijske tvrtke Besix Group, i Trojan General Contracting preuzeli su radove na izgradnji muzeja. Ove kompanije također grade muzej Guggenheim Abu Dhabi vrijedan milijardu dolara, koji će se nalaziti pored Nacionalnog muzeja Zayed na otoku Saadiyat.

Muzej će biti najveći od četiri Guggenheimova muzeja (ostali su u New Yorku, Veneciji i Bilbau) i također bi trebao biti dovršen 2025.

3. Metropolitan Museum of Art, New York, SAD

Obnova Muzeja umjetnosti Metropolitan vrijedna 2 milijarde dolara zapravo je niz od šest projekata koji su započeli još 2015. godine i obuhvaćaju radove koji su planirani za izvedu kroz nekoliko godina.

Novi dječji prostor za igru ​​i obrazovanje, 81st Street Studio, otvoren je u rujnu 2023. Instaliran je novi sustav za kontrolu vlažnosti i hlađenja. Zamijenjeni su krovni prozori iznad Galerije europskih slika koji obuhvaćaju površinu nešto manju od 2.800 četvornih metara. Investicija je bila vrijedna 150 milijuna dolara.

Novi krovni prozori trebali bi smanjiti ugljični otisak Meta za 7 posto. Dizajn je izradila arhitektonske tvrtke Beyer Blinder Bell, radove je izvela tvrtka Arup, a nadgledala ih je Skanska.

Obnova muzejskog krila Michael C Rockefeller trebala bi završiti 2025. godine, a investicija je vrijedna 90 milijuna dolara. Postojeći granitni pod površine oko 3.700 kvadratnih metara bit će pjeskaren kako bi se uštedjelo 5 milijuna dolara u usporedbi s postavljanjem novog poda.

Metropolitan Museum of Art, New York (Image: The Metropolitan Museum of Art)
Metropolitan Museum of Art, New York (Image: The Metropolitan Museum of Art)

Stakleni zid koji se naslanja na Central Park bit će zamijenjen kako bi se omogućilo bolje osvjetljenje. Postavljanje novog zidnog zastora dovršeno je 2023. godine, dok se nastavlja unutarnje uređenje. Za 2026. godinu predviđa se završetak renovacije Galerija antičke, bliskoistočne i ciparske umjetnosti, površine 1.394 četvornih metara.

A 2029. trebalo bi biti završena gradnja muzejskog krila Tang, investicija je vrijedna 500 milijuna dolara. Krilo će služiti kao izložbeni prostor za modernu i suvremenu umjetnost. Meksička arhitektica Frida Escobedo zadužena je za  osmišljavanje galerija koje se prostiru na 7.432 četvornih metara.

4. Los Angeles County Museum of Art, SAD

Muzej umjetnosti okruga Los Angeles (Los Angeles County Museum of Art, LACMA) nalazi se na otprilike 65 posto odrađenih radova na izgradnji nove zgrade pod nazivom Galerija David Geffen.

Za projekt čiji je autor švicarski arhitekt Peter Zumthor prikupljeno je ukupno 750 milijuna dolara. Zgrada je uglavnom projektirana u betonu i staklu.

Los Angeles County Museum of Art (Image courtesy of Clark Construction)
Los Angeles County Museum of Art (Image courtesy of Clark Construction)

Izvođač radova je tvrtka Clark Construction koja je surađivala sa Zumthorom, građevinskom inženjerskom tvrtkom Skidmore Owings & Merrill (SOM) i LACMA-om na određivanju posebne precizne betonske mješavine za zgradu.

Neobično je da zgrada nema nosive stupove, ali je umjesto toga podupire sedam paviljona visokih 30 stopa (9,1 m), s potpornim konzolama dugim 60 stopa (18,3 m).

No, građevinski radovi su usporeni nakon što su na lokaciji pronađeni fosili. Osim toga, riječ je o teškom terenu, koji se nalazi pokraj paleontološkog nalazišta La Brea Tar. Meko tlo veliki je problem za stabilno postavljanje toranjskih dizalica, a za zgradu je k tome potrebno postaviti 1.500 dubokih pilota za temelje, te seizmičke izolatore. Navodno je zbog toga izvorni Zumthorov projekt u realizaciji morao biti umanjen.

Projekt bi trebao biti završen krajem ove godine.

5. Yuge Yugeen Bharat, New Delhi, Indija

Nacionalni muzej Yuge Yugeen Bharat u Indiji najavljen je kao najveći muzej na svijetu.

U 950 prostorija bit će prikazana povijest i kultura Indije tijekom 5.000 godina. Trokatni muzej sa sjevernim i južnim blokom nalazit će se u blizini službene rezidencije indijskog predsjednika u New Delhiju, a investicija je procijenjena na 323,5 milijuna američkih dolara.

Početak gradnje najavljen je “uskoro”, nakon što je projekt prošle godine najavio indijski premijer Narendra Modi. Međutim, s obzirom na to da su u Indiji upravo održani parlamentarni izbori (očekuje se da će Modi ponovo sastaviti Vladu), još nisu poznati jasni vremenski okviri niti detalji o izvođačima.

6. Milwaukee Public Museum, SAD

U Milwaukeeju, u američkoj saveznoj državi Wisconsin, oko 150 kilometara sjeverno od Chicaga (Illinois), trebao bi se graditi Javni muzej Milwaukeeja (Milwaukee Public Museum, MPM) – državni prirodoslovni muzej. Investicija je vrijedna oko 240 milijuna dolara.

Projekt je pokrenut prije sedam godina. Novi muzej trebao bi se graditi na lokaciji udaljenoj tek nekoliko stotina metara od lokacije postojećeg muzeja. Država je obećala da će sufinancirati gradnju s 40 milijuna dolara iz državnog proračuna, a okrug Milwaukee investirat će 45 milijuna dolara. Više od 80 milijuna dolara prikupljeno je privatnim donacijama, što znači da treba pribaviti još oko 75 milijuna dolara.

Projektiranje je započelo 2021., a očekuje se da bi gradnja mogla početi ovog ljeta. Kako bi se izbjeglo povećanje troškova zbog neočekivanih logističkih problema, MPM je rano pokrenuo potragu za projektantima, glavnim izvođačima i podizvođačima.

 Future Milwaukee Public Museum in Wisconsin, US. (Image: Ennead Architects/Kahler Slater)
Future Milwaukee Public Museum in Wisconsin, US. (Image: Ennead Architects/Kahler Slater)

Muzej će biti smješten u jednoj zgradi s tri monolitna betonska tornja valovitog dizajna. Inspiraciju crpi iz velikih glacijalnih stijena smještenih u prirodnom i znanstvenom rezervatu u središtu Wisconsina. U gradnji će se koristiti veliki prefabricirani betonski kalupi koji će se dovoziti iz tvornica udaljene tridesetak kilometara, a montirati na gradilištu. Dobavljač je Stonecast Products.

Kurt Theune, potpredsjednik i generalni direktor izvođača, tvrtke Mortenson, rekao je da će oko 7.400 kvadratnih metara izložbenog prostora brzo postati vidljivo kada se uhoda logistika – prijevoz, manipulacija i postavljanje betonskih ploča.

Očekuje se da će gradnja trajati više od dvije godine, a svečano otvorenje okvirno je zakazano za 2027. godinu.

Cijeli projekt istovremeno se razvija i virtualno, primjenom 3D i BIM tehnologija. Na kraju će sva virtualna građa biti predana muzejskom osoblju koje će biti obučeno za korištenje informacija, dugoročno održavanje i rad zgrade.

foto: Construction Briefing