Izložba o prvoj tvornici čokolade i kakaa u Hrvatskoj

Tvornica čokolade i kakaa prvi put se spominje 1896. godine. U  riječke i opatijske hotele i trgovine isporučivala je čokoladne table, čokoladne bombone, kakao u prahu, tortice, šnite i ostale slatke zalogaje brendova Slon i Jadran

62
Tvornica čokolade i kakkaa
[Foto: Liburnia Hotels & Villas]

U riječkoj kavani Café Strauss otvorena je izložba „Opatijski san riječkoga čokoladnog slona“, posvećena prvoj tvornici čokolade i kakaa u Hrvatskoj. Izložbu su organizirali Liburnia Hotels & Villas i Muzej grada Rijeke, a održava se do nedjelje, tijekom 17. izdanja Festivala čokolade.

Tvornica čokolade i kakaa prvi put se spominje 1896. godine. Riječka tvornica je u trgovine te u  riječke i opatijske hotele isporučivala čokoladne table, čokoladne bombone, kakao u prahu, tortice, šnite i ostale slatke zalogaje brendova Slon i Jadran. Pokrenuo ju je bečki ogranak obitelji Rothschild, a godišnje se u tvornici proizvodilo i do 300 tona čokoladnih bombona, 155 tona čokolade, 1.750 tona kakaa, 120 tona kakao-mase i 150 tona džema.

“Izložba Opatijski san riječkoga čokoladnog slona ne samo da oživljava povijest našeg kraja, već i ističe važnost kulturne i gospodarske baštine koja je oblikovala našu regiju. Izuzetno nam je drago da smo u suradnji s Muzejom grada Rijeke uspjeli organizirati ovu prekrasnu izložbu i posjetiteljima prenijeti dašak šarma toga vremena. Očuvanje baštine je jedan od naših prioriteta i drago nam je da smo putem ove izložbe uspjeli ostvariti taj cilj“, istaknula je Gracia Krainer, direktorica marketinga Liburnia Hotels & Villas.

“U čokoladi se na Kvarneru uživalo i prije osnivanja riječke Tvornice kakaa i čokolade 1896., ali je njena pojava okrenula novu stranicu. Nikad toliko raznovrsnih čokoladnih proizvoda, koji su upravo u mondenoj, uživanju sklonoj turističkoj Opatiji našli idealno okruženje. Nije zato slučajno što je u današnjem Paviljonu Šporer početkom 20. stoljeća djelovala slastičarnica Gerbaud koja je koristila riječki kakao i čokoladu za izradu svojih slastica. Slon, zaštitni znak riječkih čokolada, tako je postao i opatijski slon. Lijepo se prisjetiti te povijesne priče izložbom u kavani Strauss. Tko bi rekao da će nas jednoga dana na Kvarneru povezivati – slonovi!“, izjavio je Velid Đekić, autor izložbe i predstavnik Muzeja grada Rijeke.

Uz izložbu u Café Straussu će se od petka do nedjelje održavati i kreativne čoko radionice za djecu.