Potpisan ugovor o gradnji novljanske obilaznice vrijedan 593 mil. kn

Predstavnici HAC-a i odabrane zajednice ponuditelja u kojoj su slovenska tvrtka, Kolektor CPG i talijanska tvrtka ICM Spa potpisali su ugovor o gradnji obilaznice Novog Vinodolskog. Riječ je o dugo pripremanom ptojektu vrijednom 593 milijuna kuna

475
obilaznica Novog Vinodolskog

Predstavnici Hrvatskih autocesta i odabrane zajednice ponuditelja u kojoj su slovenska tvrtka, Kolektor CPG i talijanska tvrtka ICM Spa potpisali su ugovor o gradnji obilaznice Novog Vinodolskog. Riječ je o dugo pripremanom ptojektu vrijednom 593 milijuna kuna, dijelom smještenom na trasi buduće autoceste Rijeka – Žuta Lokva.

Ukupna duljina obilaznice iznosi 9,8 kilometara, od toga 6,5 kilometara je dionica Selce – Novi Vinodolski koja je sastavni dio buduće autoceste i pozicijom se poklapa s lijevim kolnikom ove autoceste, a preostalih 3,3 kilometra odnosi se na spojne ceste do Jadranske magistrale (D8).

Novljanska obilaznica gradit će se sredstvima HAC-a i bez novih kreditnih zaduženja.

Prometnica je, zajedno s planiranim ostatkom autoceste A7, još prije desetak godina uvrštena u Prostorni plan Primorsko-goranske županije, kao iznimno važna za kvarnerske otoke, ali i Liku te čitav Jadran.

Prolazit će novljanskim zaleđem, od Selca, gdje će biti izgrađen novi čvor na Jadranskoj magistrali, do ponovnog spoja s Jadranskom magistralom poslije Povila, u smjeru Senja.
Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan i predstavnici zajednice ponuditelja – Kristijan Mugerli iz tvrtke Kolektor CPG i Giovanni Dolceta Capuzzo iz tvrtke ICM SPA. Radovi bi trebali početi za šest mjeseci, a obilaznica bi trebala biti završena za tri godine.

Rješenje za prometna zagušenja u Novom

S obzirom na geografski položaj i teške reljefne i prirodne karakteristike, izgradnja dionice vrlo je zahtjevna. Na nepunih 10 kilometara izgradit će se znatan broj objekata, od kojih treba izdvojiti tunel Zagori duljine 834 metara te vijadukt Ričina duljine 1062 metra.
Novi Vinodolski jedna je od najprometnijih destinacija na Jadranskoj magistrali. Ljetne gužve često paraliziraju Novi, ali i promet magistralom koja prolazi kroz grad i razdvaja ga na dva dijela.

Izgradnjom obilaznice riješit će se prometna zagušenja u Novom Vinodolskom kojim u sezoni dnevno prođe do 20 tisuća vozila. Obilaznica će preusmjeriti tranzitni promet iz grada i značajno poboljšati kvalitetu života u Novom Vinodolskom.