PPA ugovori važni su za energetsku budućnost Hrvatske i Europe

RE-Source Croatia, prva regionalna konferencija o razvoju PPA ugovora za kupnju zelene energije izravno od proizvođača, u organizaciji udruženja OIEH okupila je 350 sudionika iz Hrvatske, regije i zemalja EU.

88
PPA ugovori
Konferencija RE-Source Croatia  organizirana je u suradnji s europskom RE-Source Platformom

Samo par dana nakon što je Europska komisija predstavila reformu modela tržišta električne energije kojom je poslala jasnu poruku da PPA ugovori trebaju imati državne potpore zemalja članica jer je obnovljiva domaća energija važna za energetsku sigurnost njihovih građana i industrije, OIEH je održao konferenciju RE-Source Croatia – prvu u regiji s temom razvoja PPA ugovora za kupnju zelene energije izravno od proizvođača.

Konferencija održana 17. ožujka u hotelu Sheraton u Zagrebu okupila je 350 sudionika iz Hrvatske, regije i zemalja EU. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici nacionalnih i međunarodnih institucija, konzultanti, odvjetnici, kupci i proizvođači obnovljive energije, predstavnici financijskog sektora te predstavnici građanskih i europskih inicijativa.

Maja Pokrovac, direktorica OIEH, otvarajući konferenciju naglasila je da tako veliki broj sudionika potvrđuje aktualnost i važnost ove teme za energetsku tranziciju i suvremeno tržište energije.

„Hrvatska je prošle godine prvi puta ušla u statistiku PPA ugovora kao jedan od ključnih mehanizama koje Europska komisija želi proširiti ne samo na korporacije i industriju, nego i na građane. Kako je to jedan od najboljih načina da se ubrza energetska tranzicija u procesu ugovaranja bit će osigurana i državna jamstva. Hrvatska kasni u razvoju obnovljivih izvora energije te je na samom dnu kada je riječ o instaliranom kapacitetu solarnih elektrana. Moramo biti uspješniji u ovoj energetskoj krizi, a osiguravanje dugoročne i predvidljive cijene električne energije jedan je od ključnih alata da hrvatska industrija ostvari veću konkurentnost”, istaknula je Pokrovac.

Europska komisija je prijedlogom reforme tržišta električne energije poslala jasnu poruku da zelena energija treba biti dostupna svima.

Stefano Miriello, savjetnik za javne politike u europskoj RE-Source platformi, u svom je uvodnom govoru naglasio važnost ovog koraka za razvoj PPA u Hrvatskoj i regiji. Naglasio je kako će cPPA ugovori imati ključnu ulogu u tranziciji Europe prema klimatskoj neutralnosti i istaknuo kako je sve više kupaca iz industrije zainteresirano za dugogodišnju kupnju zelene energije kroz PPA ugovore. To je, naglašava, signal da prelazimo iz prodajnog u kupovno tržište, što još jednom potvrđuje važnost razvoja ovih ugovora.

Fizički i virtualni PPA ugovori

S obzirom na to da je Hrvatska prošle godine prvi put uvrštena u europsku PPA statistiku, o prvim potpisanim PPA ugovorima govorilo se na prvom panelu naziva Kupnja zelene energije izravno od proizvođača u Hrvatskoj, kojeg je moderirao Mateo Žokalj iz InterCapitala.

Igor Radojković iz Hrvatskog Telekoma  pojasnio je virtualni model PPA ugovora na čijem sklapanju rade i naglasio da im je to dio strategije dostizanja klimatske neutralnosti do 2040. te prije toga i cilja da do 2025. zadovolje 50% potrošnje iz obnovljivih izvora energije.

Ivona Zagajski iz Odvjetničkog društva Marohnić Tomek & Gjoić istaknula je razlike između fizičkog i virtualnog PPA ugovora te rizike o kojima treba voditi računa, ali i rekla da treba imati na umu da se svaki pojedinačni ugovor radi po mjeri kupca i prodavača energije. Važno je odvagnuti rizike i prednosti, ali dugoročno koristi ovakve kupnje mnogo znače za tržište.

Željka Blatančić iz Zagrebačke banke rekla je da svjedoče sve većem broju zahtjeva za financiranje OIE projekata putem PPA ugovora, naročito u proteklih godinu dana, te da banke ubrzano rade kako bi se prilagodile toj promjeni na tržištu. Istaknula ja da je svakoj banci puno draži dugoročni ugovor i da uz dobar kreditni rejting kupca i solidan ugovor financiranje projekata OIE nije upitno.

PPA – glavni poticaji za razvoj OIE

Mislav Slade Šilović iz PwC Hrvatska rekao je kako je prije nekoliko godina bilo iznimno teško govoriti o PPA ugovorima i objašnjavati njihove dobrobiti, ali da je prema jako velikom broju zainteresiranih sudionika ove konferencije jasno da je i kod nas došlo vrijeme za PPA ugovore. Zainteresiranost svih za sigurnu opskrbu i dugoročnu kupnju energije po fiksnim cijenama potvrđuje aktualnost ove teme.

Tomislav Ćurković, direktor ENCRO-a podijelio je svoje iskustvo potpisivanja virtualnog PPA ugovora za vjetroelektranu koja će se uskoro graditi te naglasio da cPPA i PPA trebaju biti, kako i Europska komisija traži, jedan od glavnih poticaja za razvoj OIE.

Poručio je kako njegova tvrtka u razvoju ima još 1000 MW, no kako razvoj tih projekata ovisi o donošenju nužnih podzakonskih akata. Encro, kao i ostali članovi OIEH, rekao je, ima velik broj projekta koji mogu potaknuti razvoj tržišta kao i ponuditi zelenu energiju. Daljnji razvoj će po njegovom mišljenju ovisiti o poticajima države, a novi model tržišta električne energije zahtijeva baš takav angažman države.

Širenje dostupnosti zelene energije

Središnji dio konferencije bio je posvećen naprednim modelima razvoja PPA ugovora te su predstavnici građanskih inicijativa, industrije i poduzetništva pojasnili kako učiniti ove ugovore dostupnim svima. Naomi Chevillard iz SolarPower Europe prikazala je kako bi revizija tržišta električne energije EU mogla pomoći dostupnosti ovih ugovora malim i srednjim poduzećima i u konačnici građanima. To je u konačnici i cilj Europske unije koja je zbog energetske krize, uzrokovane ratom u Ukrajini, osmislila plan REPowerEU čijom se provedbom želi odmaknuti od fosilne i omogućiti veće korištenje obnovljive energije.

Uloga države je tu ključna, zaključila je Naomi Chevillard. Korporacije i tvrtke koje su prije te krize potpisale PPA ugovore o kupnji zelene energije izravno od proizvođača po fiksnim cijenama za višegodišnje razdoblje, su sretno i zadovoljno prebrodile najgore dane krize dok su se druge izložene ekstremno promjenjivim tržišnim cijenama gasile ili morale smanjivati proizvodnju.

Sklapanje prekograničnih PPA ugovora

Na panelu o međunarodnoj kupnji energije predstavnici velikih međunarodnih korporacija pojasnili su kako su zahvaljujući kupnji zelene energije putem korporativnih PPA ugovora omogućili siguran nastavak poslovanja svoje energetski intenzivne industrije. Na ovom se panelu govorilo o sigurnosti kupnje zelene energije u inozemstvu u situacijama kad to nije moguće u vlastitoj zemlji.

Dorota Debinska-Pokorska, partner u PwC Poljska, vrsna je stručnjakinja u ovom području i u svom je predavanju istaknula kompleksnost prekograničnih PPA ugovora koji su dodatno zahtjevni upravo zbog različitih pravnih odredbi zemlja u ugovoru.

Stoga je njezin savjet da je uvijek je bolje energiju kupovati od proizvođača u svojoj zemlji. No, ako je unutar granica zemlje nema dovoljno onda je preporuka kupnja unutar regije jer je riječ o istom referentnom tržištu, što je primjerice za hrvatske tvrtke tržište Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije. U svakom slučaju, prije potpisivanja prekograničnog PPA ugovora potrebno je dobro provjeriti sve njegove elemente.

Konferencija RE-Source Croatia  organizirana je u suradnji s europskom RE-Source Platformom s kojom je OIEH potpisivanjem suradnje postao nositelj RE-Source imena i nacionalni Hub – mjesto znanja i razmjene iskustva o PPA ugovorima za Hrvatsku, ali i regiju.