Za uređenje luka i riva dodjeljeno 13,6 milijuna eura

I u novoj perspektivi otvaramo mogućnost financiranja takvih projekata i taj poziv će ići ove godine - to je dodatnih 100 milijuna eura, najavio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković

27
uređenje luka i riva
Uređenje rive u Novalji [Izvor: Grad Novalja]

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković dodijelio je gradonačelnicama i ravnateljima lučkih uprava ugovore o financiranju čak 92 projekta obnove lučke infrastrukture i sanacije pomorskog dobra u sedam jadranskih županija. Na temelju dva javna poziva raspisana u siječnju ove godine dodijeljeno je za devedesetak projekata ukupno 13,6 milijuna eura.

Dodijeljenim sredstvima Ministarstva sufinancirat će se izgradnja, sanacija i rekonstrukcija objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja, kao i sanacija i rekonstrukcija pomorskog dobra u općoj upotrebi.

“Riječ je o nacionalnim sredstvima koja su planirana u državnom proračunu, na poziciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Mi smo turistička zemlja i naravno da svako turističko mjesto želi imati uređenu rivu, a da ne govorim o potrebi za komunalnim vezovima i našem domicilnom stanovništvu. Ovi projekti su usmjereni u tom pravcu, da broj i sigurnost komunalnih vezova povećavamo”, rekao je ministar Butković. “Dobro je da i u novoj perspektivi otvaramo mogućnost financiranja takvih projekata i taj poziv će ići ove godine. To je dodatnih 13 milijuna eura, ali ćemo osiguravati i dodatna sredstva kroz godine koje dolaze. Dobro je da pripremate projekte, dobro je da ih ima, jer financijskih sredstava će biti.”

Do sada isplaćeno 300 milijuna eura

Do sada je za uređenje luka i pomorskog dobra isplaćeno ukupno oko 300 milijuna eura.

Luka u Komiži na Visu ima stare kolone koje su građane još u doba Austro-Ugarske.koje će se dijelom obnoviti, kaže gradonačelnica Tonka Ivčević: “Dosta su oštećene i devastirane utjecajem mora. Zato smo napravili projekt sanacije koji je dosta velik. Gotovo sto tisuća eura potrebno je za sanaciju sve tri. Od Ministarstva smo dobili 20 tisuća, što će nam biti dovoljno za početak”.

Cres će novcem dobivenim na natječaju urediti i luku i pomorsko dobro. “Ovim sredstvima ćemo sanirati rivu u uvali Banja na sjeveru otoka. Time pokazujemo da brinemo o razvoju čitavog otoka. Županijska lučka uprava Cres dobila je 350 tisuća eura za treću fazu uređenja luke Cres, čime će se Luka Cres dobiti potpuno vizuru”, rekao je gradonačelnik Marin Gregorović.