Za nabavu električnih vozila tvrtkama dostupno 17,5 milijuna kuna poticaja

Pravnim osobama sufinancirati će se nabava eko vozila do 40% investicije odnosno maksimalno do 400.000 kuna po korisniku. Sredstva će se odobravati prema redoslijedu zaprimanja do iskorištenja predviđenog budžeta

u 11:02 Zadnja izmjena: 22.05.2019 u 11:02
59
prijave za sufinanciranje električnih vozila

Danas su i službeno krenule prijave za sufinanciranje električnih vozila pravnim osobama, nakon što je prije dva tjedna na službenim stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavljena najava Javnog poziva te prijavni obrazac.

Sa 17, 5 milijuna kuna će se pravnim osobama sufinancirati nabava eko vozila i to s do 40% investicije odnosno maksimalno do 400.000 kuna po korisniku.

Na javni poziv Fonda mogu se prijaviti lokalne jedinice, tvrtke, obrtnici i sve neprofitne organizacije osim udruga, a financira se nabava električnih bicikala i vozila L kategorije, osobnih vozila te kategorije N1-N3 te M2 i M3 koji osim na električni pogon mogu biti i na stlačeni ili ukapljeni prirodni plin.

Sufinancira se do 40 posto investicije

„Fond je za održivi promet ove godine osigurao gotovo 40 milijuna kuna, a budžet ovog poziva je 17, 5 milijuna kuna. Sufinancirat će se do 40% investicije odnosno maksimalno do 400.000 kuna po korisniku.“ rekao je Dubravko Ponoš, direktor Fonda.

Nabaviti se može jedno ili više vozila pa će se tako za nabavu od 5 do 15 električnih bicikala moći dobiti do 5.000 kuna po biciklu, a za električne skutere, motocikle i četverocikle na struju do 20 tisuća kuna. Do 40 tisuća kuna dostupno je za plug-in hibridne automobile te vozila N1 kategorije s pogonom na stlačeni prirodni plin ili ukapljeni prirodni plin.

Nabava vozila u roku 12 mjeseci

Za električne automobile na raspolaganju je i do 80 tisuća kuna, a za vozila N2, N3, M2 ili M3 kategorije do čak 400 tisuća kuna, što je ujedno i maksimalni iznos poticaja po korisniku.

Kao i dosad, sufinanciraju se isključivo nova vozila koja u trenutku unosa, uvoza ili prodaje u Hrvatskoj ili ranije, nisu bila registrirana, a u slučaju električnog bicikla da nije ranije bio korišten. U slučaju odobravanja poticaja, vozilo se treba nabaviti u roku od 12 mjeseci.

Sredstva se odobravaju po redoslijedu zaprimanja prijava

Prijave za sufinanciranje šalju se preporučenom poštom ili dostavljaju osobno u pisarnicu Fonda od 22. svibnja, počevši od 9:00 sati. Uz prijavni obrazac, ponudu za vozilo te njegove tehničke karakteristike, bit će potrebno priložiti i dodatne potvrde i izjave, ovisno o tome koja pravna osoba se javlja na natječaj, a sredstva će se odobravati prema redoslijedu zaprimanja do iskorištenja predviđenog budžeta.

„Ovim programima poticaja, Fond radi puni krug u podržavanju održivog prometnog sustava. Ne samo da potičemo zelenija vozila na našim prometnicama već i oblikujemo prometni sustav koji će im omogućiti lakše i brže punjenje odnosno koji će imati potrebnu infrastrukturu za masovnije korištenje eko vozila.“ zaključio je Ponoš.

Rezultati javnog poziva za građane

Objavljeni su i rezultati javnog poziva za građane: pristiglo je više od 2.400 zahtjeva, a odobreno je sufinanciranje za kupnju 846 vozila, od čega 168 osobnih automobila, 482 električna bicikla te 196 motocikala i ostalih vozila L kategorije.

>>Hyperloop – revolucionarna tehnologija koja će promijeniti prijevoz kakav znamo danas