TransferWise postao najvrjedniji europski fintech startup

TransferWise je nakon posljednje investicijske runde procjenjen na 3,5 milijardi dolara, čime je premašio britansku digitalnu banku OakNorth. koja je prema posljednjoj procjeni vrijedila 2,8 milijardi dolara

120
TransferWise
Taavet Hinrikus i Kristo Kaarman, osnivači startupa TransferWise (izvor: TransferWise)

TransferWise, tvrtka za prijenos novca sa sjedištem u Londonu nakon nove investicijske runde procjenjuje se na 3,5 milijarde dolara. To TransferWise čini najvrjednijim financijsko-tehnološkim startupom u Europi.

Modernim pristupom poslovanju u kojem dominiraju divovi poput Western Uniona i MoneyGrama TransferWise je znatno pridonio sniženju naknada prilikom prekograničnog transfera novca. Njihova platforma omogućava potrošačima transferiranje novca širom svijeta i praćenje transfera u svakom trenutku.

Tvrtka ističe da se zalaže za veću transparentnost oko naknada koje banke i mjenjačnice naplaćuju svojim klijentima za prijenos novca u inozemstvo.

“Prije osam godina imali smo san i na neki način cijeli svijet je bio protiv nas”, rekao je suosnivač TransferWisea i predsjednik Taavet Hinrikus u intervjuu. “Korak po korak, uspjeli smo izgraditi poslovanje i promijeniti okruženje koje je danas mnogo više prilagođeno potrošačima.”

TransferWise kapital prikupljen u posljednjoj financijskoj rundi neće upisati u bilancu. Umjesto toga će omogućiti zaposlenicima i ranim ulagačima da prodaju svoje dionice u vrijednosti 292 milijuna dolara sekundarnim investitorima.

Dionice otkupljuju europska investicijska tvrtka (private equity) Vitruvian Partners i američke investicijske tvrtke Lone Pine Capital i Lead Edge Capital, dok su rani ulagači investicijske tvrtke Andreessen Horowitz i Baillie Gifford povećali svoje udjele u tvrtki. Fondovi kojima upravlja BlackRock također sudjeluju u ovoj financijskoj rundi.

TransferWise ne žuri na burzu

“U posljednje dvije godine poslovali smo profitabilno. Imamo u svojoj bilanci značajnu količinu gotovine. A tvrtka gotovinu ne treba”, pojasnio je Hinrikus.

TransferWise je u fiskalnoj godini koja je završila s ožujkom 2018. ostvario neto dobit od 6,2 milijuna funti (7,9 mil. dolara), dok se godišnji prihod udvostručio i iznosi 117 milijuna funti. Tvrtka tvrdi da mjesečno privlači 10.000 novih poslovnih korisnika, da sada ima ukupno 5 milijuna klijenata te da mjesečno obradi transakcije vrijedne 4 milijarde funta.

>>FinTech startup TransferWise profitabilan drugu godinu za redom

Nakon najnovije financijske runde TransferWise je postao najvrjedniji financijsko-tehnološki startup u Europi. Nadmašio je britansku digitalnu banku OakNorth, koja je prema posljednjoj procjeni vrijedila 2,8 milijardi dolara.

Hinrikus je rekao da se ne žure izaći na burzu.

“Vjerojatno ćemo u jednom trenutku postati javno poduzeće, ali to nam neće pomoći da ostvarimo ciljeve koje smo si postavili u sljedećih nekoliko godina“, rekao je.

Tvrtka je za sada fokusirana na rast. TransferWise trenutno ima više od 1600 zaposlenika diljem svijeta, a u narednih 12 mjeseci zaposlit će još 750 radnika, najavio je Hinrikus.