Pet najperspektivnijih proizvođača kanabisa po izboru analitičarke s Wall Streeta

Vivien Azer iz tvrtke Cowen & Co. pionir je analize industrije kanabisa na Wall Streetu. Među dionicama proizvođača kanabisa koji kotiraju na burzama izdvojila je nekoliko njih za koje procjenjuje da imaju značajan potencijal za rast

164
proizvodnja konoplje

Hrvatska Vlada na sjednici održanoj u četvrtak prihvatila je amandman na izmjene zakona o suzbijanju zlouporabe droga kojim se pravnim osobama dopušta uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe. Odobrenje za uzgoj izdavat će Ministarstvo zdravstva na temelju podnesenog zahtjeva pravne osobe kojoj je Agencije za lijekove i medicinske proizvode izdala dozvolu za proizvodnju lijeka ili djelatne tvari. Drugim riječima uzgojom i preradom kanabisa moći će se baviti isključivo farmaceutske tvrtke.

U roku od šest mjeseci od stupanja zakona na snagu Ministarstvo zdravstva trebalo bi donijeti pravilnik kojim će se propisati način i uvjeti pod kojima će se odobravati uzgoj konoplje. Pravilnik mora dobiti suglasnost Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva unutarnjih poslova.

Medicinski kanabis dopušten je u nizu zemalja među kojima su Njemačka. Nizozemska, Grčka, Italija, Poljska, Portugal, Izrael, Australija, Kanada, Čile, Peru, Kolumbija, Urugvaj. Za razliku od Hrvatske, dio europskih zemalja među kojima su Njemačka, Malta, Grčka, Portugal i Danska dopuštaju da i fizičke osobe uzgajaju marihuanu za vlastite potrebe.

U Sjedinjenim Američkim Državama upotreba medicinskog kanabisa je legalizirana u 33 savezne države i u Distriktu Kolumbija, ali je još uvijek ilegalna na saveznoj razini.

Kanabis u mnogim državama postaje klasična potrošačka roba

No, danas mnogi veliki proizvođači kanabisa generiraju značajne prinose za svoje investitore, a njihovim dionicama trguje se na Njujorškoj burzi i Nasdaqu.

Vivien Azer iz tvrtke Cowen & Co. smatraju pionirom analize industrije kanabisa na Wall Streetu. Tržište je počela pratiti dvije godine prije nego što je Kanada legalizirala rekreacijsku upotrebu marihuane za odrasle. Azer je, prenosi Investopedia, među tvrtkama koje su izlistane na burzama izdvojila nekoliko njih za koje procjenjuje da imaju značajan potencijal za rast. Analitičarka Cowena ističe da sve više država mijenja politiku vezanu uz kanabis te legalizira njegovu proizvodnju i uporabu. Zahvaljujući tome industrija kanabisa snažno raste, a kanabis postaje klasična potrošačka roba.

Izdvojila je tri proizvođača – Aurora Cannabis Inc., Canopy Growth Corp. i Tilray Inc. – te dva konglomerata koji posjeduju velike udjele u proizvođačima kanabisa – Constellation Brands Inc. i tradicionalnu duhansku tvrtku Altria Group Inc. Te dvije tvrtka pokazale su kako se od buma industrijske proizvodnje kanabisa može dugoročno profitirati bez izravnog ulaganja u proizvodnju.

Azer je u suradnji devet drugih analitičara iz Cowena objavila prvo sveobuhvatno izvješće o kanabisu u rujnu 2016. godine. Bila je tada jedini analitičar neke velike tvrtke s Wall Streeta koja se bavila tim područjem.

Ona očekuje da će legalna i ilegalna prodaja marihuane u Sjedinjenim Državama do 2030. porasti na 80 milijardi dolara godišnje, a vrijednost kanadskog tržišta do 2025. dosegnut će 20 milijardi kanadskih dolara. Procjenjuje da bi vrijednost tržišta u ostalih četrdesetak zemalja koje su legalizirale ili su na putu da legaliziraju proizvodnju marihuane do 2025. mogla dosegnuti 31 milijardu dolara.

Kanađani stekli prednost

Azer ističe da kanadski operatori prisutni na međunarodnom tržištu imaju prednost s obzirom na to da su prvi pokrenuli proizvodnju pa imaju lakši pristup kapitalu licencijama.

Njen prvi izbor je kanadska tvrtka Aurora zbog visoke skalabilnosti i profitabilnosti. Aurora, naime od lipanjskog kvartala ima pozitivan EBITDA.

Canopy Growth pak drži 30-postotni udjel na tržištu odraslih korisnika. Azer također ističe skalabilnost, inovativnost i operativnu logistiku kao njegove prednosti. No, kočnica rastu je rast operativnog gubitka.

Treča tvrtka koju je Azer izdvojila je Tilray. Ova kanadska tvrtka izgradila je jedinstven pristup povezujući se s tradicionalnim tvrtkama s liste Fortune 500 kao što su Anheuser-Busch InBev i švicarska farmaceutska tvrtka Novartiis, što podržava njenu vrijednost.

Rast kanadskih divova dobra je vijest za tvrtke iz duhanske industrije i industrije alkoholnih pića koje imaju udjele u njima. Constellation Brands ima udio od 38 posto i mogućnost da preuzme većinsku kontrolu nad Canopy Growthom. To bi im otvorilo velike mogućnosti na međunarodnom tržištu. Isto vrijedi za Altria Group koji ima 45-postotni udio u Cronisu , uz moućnost da ga podigne na 55 posto.

Prepreke

U Sjednjenim Državama ograničenje za proizvođače predstavlja to što je kanabis još uvijek ilegalan na saveznoj razini. druga značajna zapreka je nedostupnost standardnih bankarskih proizvoda.

Analitičari Cowena očekuje da će se ove godine donijeti zakon o bankarstvu koji bi omogućio američkim tvrtkama koje se bave proizvodnjom kanabisa da koriste usluge bankara i brokera.