Četiri znaka da je vrijeme da promijenite posao

"Od svih misli koje vam prolaze glavom odluka o tome da date otkaz jedna je od najtežnijih“, potvrđuje Suzy Welch, jedna od naprodavanijih autorica knjiga o menadžmentu. No, dodaje kako postoje četiri "sigurna znaka“ da je vrijeme da potražite neku drugu mogućnost

263
odluka o promjueni posla

Donijeti odluku o promjeni posla nije lako. No, ostati na poslu koji vas vodi u slijepu ulicu je loša odluka koja može trajno utjecati na vašu karijeru.

“Od svih misli koje vam prolaze glavom odluka o tome da date otkaz jedna je od najtežnijih“, potvrđuje Suzy Welch, jedna od naprodavanijih autorica knjiga o menadžmentu i suradnica CNBC-ja.

Welch kaže kako postoje četiri “sigurna znaka“ da je vrijeme da potražite neku drugu mogućnost.

Nemate mogućnosti za napredak

Jedan od glavnih znakova da je vrijeme za promjenu jest ako smatrate da ne postoji način da napredujete u sadašnjoj organizaciji.

Možda radite u tvrtki u kojoj iznad vas postoji netko tko „nikada neće otići“. Možda je to šefova kći ili sin. Možda je taj zaposlenik „nezamjenjiv“.
Nije važno.

Činjenica je da ne moožete napredovati, čak ni zaobilazno, jer za vas nema prostora. Ako ne odete, nikada nećete „izrasti“.

>>Koliko dugo biste trebali ostati na istom poslu

Smjestili su vas „u kalup“

Još jedan dobar razlog da promijeniti posao je ono što Welch naziva “embedded reputation”, odnosno da ste stekli određenu reputaciju koju više ne možete promijeniti. Drugim riječima, smjestili su vas u određeni kalup i više ne možete iz njega, poput glumca koji stalno dobiva slične uloge i ne može pokazati da može glumiti i neki drugačiji lik.

Na primjer, počeli ste raditi kao asistent i neki ljudi vas nikada neće vidjeti kao išta drugo osim asistenta. Ili ste bili dio tima koji je radio na projektu koji je propao. Neuspjeh te obilježi, čak i ako nisi kriv.

Takve stvari, upozorava Welch, mogu vas obilježiti kao nepopularnu ili „oštećenu robu“. A kada se to dogodi, poručuje, morate potražiti novi početak.

Posao vas više ne uzbuđuje

Ako osjećate da ste s poslom upali u kolotečinu, da više ne osjećate strast, vrijeme je za promjenu.

“Život je kratak i dragocjen”, kaže Welch. “Ne trošite 40 ili 50 sati tjedno kako biste unaprijedili nešto u što ne vjerujete.”

Umjesto toga, pronađite tvrtku u kojoj ćete ponosni što radite u njoj.

>>Kako procijeniti da je promjena posla pravi potez

Osjećate da biste trebali pokrenuti vlastiti posao

Ako noću i danju razmišljate o tome da pokrenete svoj posao, vjerojatno je vrijeme da to učinite. No, morate biti sigurni da ste spremni za poduzetništvo, upozorava Suzy Welch.

“Upamtite da želja da sami budete svoj šef nije dovoljna ako nemate dobru poslovnu ideju. Ako imate ideju, pokrenite posao! Ako nemate ideju, možda je bolje da pričekate dok ne smislite nešto.“

Welch naglašava da “nijedan posao nije savršen, a svi imamo razdoblja u kojima razmišljamo o promjeni”. No, dodaje, „nemojte žuriti i budite sigurni da se bar jedan od ova četiri navedena znaka doista odnosi na vas“.

>>Kako uspjeti na visoko stresnim poslovima