PSP Okoli investira 544,5 mil kuna u novo skladište plina

PSP Grubišno polje imalo bi maksimalni kapacitet utiskivanja 1,4 milijuna prostornih metara dnevno, a maksimalni kapacitet povlačenja između 1,7 i 2,4 miljuna prostornih metara dnevno

209
Grubišno Polje
Podzemno skladište plina Okoli [Izvr: psp.hr]

Na području grada Grubišno Polje počinje izgradnja novog podzemnog skladišta plina kapaciteta 117 milijuna prostornih metara. Ukupna vrijednost investicije iznosi 544,5 milijuna kuna, a vrijednost prve faze je 190 milijuna kuna. Nositelj projekta je državna tvrtka Podzemno skladište plina Okoli.

“Riječ je o projektu od strateškog interesa čiji je cilj povećanje kapaciteta sustava skladišta plina u Hrvatskoj, pokrivanje vršnih potreba za potrošnju plina PSP Okoli, pružanje novih i proširenih usluga u skladištenju prirodnog plina te povećanje fleksibilnosti opskrbe, sigurnosti i neovisnosti plinskog sustava države”, ističu u PSP Okoli.

PSP Okoli, počelo je  s radom 1987. godine. Skladište ima ograničen kapacitet povlačenja pa se dešavalo da u trenucima vršne potrošnje plina u skladištu bilo dovoljno, ali ga se nije moglo dovoljno brzo povući u sustav kako bi se opskrbili potrošači. Novo skladište plina Grubišno Polje omogućit će da se dodatna potražnja zadovoji povlačenjm plina iz tog skladišta.

Ciklus punjenja skladišta Okoli, čiji je kapacitet 553 milijuna prostornih metara, traje 180 dana, što je prepreka za zakupce skladišta koji plin kupuju na međunarodnom tržištu jer ga ne mogu kupiti u trenutku kad je najjeftiniji. Izgradnjom novog skladišta i taj bi se problem ublažio.

PSP Grubišno polje imalo bi maksimalni kapacitet utiskivanja 1,4 milijuna prostornih metara dnevno, a maksimalni kapacitet povlačenja između 1,7 i 2,4 milijuna prostornih metara dnevno. To bi omogućilo višekratno punjenje i pražnjenje skladišta tijekom sezone grijanja.

Skladište u Grubišnom polju smješteno je u neposrednoj blizini magistralnog plinovoda Kutina – Virovitica i uključivanje u plinski sustav ne zahtjeva dodatne troškove. PSP Grubišno Polje bi u funkciji trebalo biti do 2025. godine.

“Podzemno skladište plina Grubišno Polje ima radni kapacitet od 117 milijuna prostornih metara plina i s podzemnim skladištem plina Okoli, radnog kapaciteta oko 430 milijuna prostornih metara plina, čini cjelinu. Skladište Okoli osigurat će strateške rezerve plina i do ogrjevne sezone bit će popunjeno do 90 posto kapaciteta”, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Filipović je rekao da Hrvatska 57 posto potreba za plinom zadovoljava putem LNG-a, 21 posto je vlastita proizvodnja, a ostatak ćemo imati iz skladišta Okoli.