Fakultet strojarstva i brodogradnje i Rimac Automobili proširuju suradnju

Obrazovanje elitnih kadrova, sposobnih za praćenje brzog tehnološkog razvoja u najzahtjevnijim industrijama, kao što je ona električnih automobila, moguće je samo u okviru suradnja sveučilišta i industrije, ističe dekan FSB-a prof. dr. sc. Dubravko Majetić

127
FSB i Rimac Automobili

Predstavnici tvrtke Rimac Automobili po drugi put u kratkom roku posjetili su zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje te obišli laboratorije koji su prilikom prvog posjeta prepoznati kao potencijal za buduću suradnju. Tada su, kroz inicijalne razgovore dviju strana, definirani planovi i okvir buduće suradnje.

Na osnovi tih tema su odabrano je dvanaest laboratorija:

 • Laboratorij za konstruiranje
 • Laboratorij za elemente strojeva
 • Laboratorij za eksperimentalnu mehaniku
 • Laboratorij za motore i vozila
 • Laboratorij za mehatroniku transportnih sustava
 • Laboratorij za polimere i kompozite
 • Laboratorij za alatne strojeve
 • Laboratorij za inženjerstvo površina (toplinsku obradu)
 • Laboratorij za ispitivanje mehaničkih svojstava
 • Laboratorij za zavarivanje
 • Laboratorij za ljevarstvo
 • Laboratorij za zaštitu materijala.

Odabrane laboratorije obišlo je u četvrtak izaslanstvo tvrtke Rimac Automobili u kojem su uz osnivača i izvršnog direktora Mate Rimca bili inženjeri i voditelji ključnih odijela. Ovom prilikom razgovaralo se o konkretnim tehničkim detaljima s voditeljima laboratorija, aktivno se raspravljalo i kritički razmjenjivalo iskustava kako bi se oblikovali prijedlozi buduće suradnje.

Znanje koje će biti brzo i učinkovito primjenjivo u praksi

“FSB strateški podupire kontinuirano unapređenje studijskih programa u skladu s najnovijim industrijskim trendovima, te je sukladno tome izuzetno zainteresiran za suradnju s Rimac Automobilima kao predvodnicima razvoja automobilske industrije, ne samo u Hrvatskoj, već i šire”, rekao je dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje prof. dr. sc. Dubravko Majetić.

“FSB kao institucija želi stvoriti uvjete da obrazuje magistre inženjere čije će znanje biti brzo i učinkovito upotrebljivo u praksi. To je moguće postići samo kroz razmjenu iskustava i interakciju sa suradnicima iz industrije. Treba naglasiti da je takvo obrazovanje elitnih kadrova, sposobnih za praćenje brzog tehnološkog razvoja u najzahtjevnijim industrijama, kao što je ona električnih automobila, moguće samo ako se istovremeno odvija suradnja sveučilišta i industrije u okviru kompetitivnih međunarodnih istraživačkih projekata, jer jedino intenzivni razvoj i istraživanje garantira da će uistinu magistri inženjeri dobivati najsuvremenija znanja i vještine u skladu s trenutnim svjetskim trendovima“, dodao je dekan Majetić.

Mate Rimac istaknuo je da Rimac Automobili danas zapošljavaju više od tri stotine inženjera raznih područja na nekoliko lokacija.

“Svi oni rade na tehnologijama nove automobilske industrije. Planiramo daljnje povećanje opsega poslovanja i broja zaposlenika. Osim toga, naša inicijativa je da se kontinuirano radi na stvaranju uvjeta za širenjem nove automobilske industrije u Hrvatskoj – i to ulaskom na ovo područje novih igrača sa svojim proizvodnim pogonima, ali i razvojnim uredima – otvarajući tako brojna visoko kvalitetna radna mjesta. Vezano uz to, prepoznali smo problem osiguravanja kvalitetnih kadrova kao jedan od najvažnijih za ostvarenje naših ambicioznih planova. Stoga je zajednički cilj industrije i akademske zajednice, da određeni broj inženjera koji će raditi u automobilskoj industriji bude što bolje pripremljen već tijekom studija za buduću karijeru“, rekao je prilikom posjeta FSB-u Rimac.