Rimčev američki konkurent počinje s isporukama novog modela S Plaid

Na internetskoj stranici kompanije navodi se da S Plaid ima tri motora i pogon na svim kotačima, 1.020 konjskih snaga, bateriju s procijenjenim dosegom EPA do 390 milja i može uz odgovarajuću opremu postići brzinu od 200 Mph

28
Tesla Model S Plaid
[izvor: Tesla]

Kompanija Tesla svečano je u četvrtak obilježila početak isporuka svog novog Model S Plaida, električne limuzine visokih performansi. Automobil je predstavljen na testnoj stazi tvrtke u blizini tvornice u Fremontu u Kaliforniji.

Osnivač i izvršni direktor tvrtke Elon Musk provezao se automobilom po stazi uz bodrenje odabranih kupaca i gostiju koji su pozvani da uživo prisustvuju događaju.

Musk je najavljivao da će dugo očekivani Tesla Model S Plaid postići ubrzanje od 0 do 60 milja na sat (otprilike 100 kilometara na sat), a u četvrtak je više puta spominjao “probijanje barijere od 2 sekunde”.

Musk je rekao da će novi model S biti “brži od Porschea, ali sigurniji od Volva”. No, istaknuo je da savezni ured za sigurnost prometa (National Highway Traffic Safety Administration) još nije ocijenio sigurnost novog modela.

“Prvih 25 automobila isporučit ćemo odmah, a onda bismo trebali isporučivati nekoliko stotina automobila tjedno. U idućem tromjesečju bismo trebali isporučivati tisuću automobila tjedno”, rekao je Musk.

Na internetskoj stranici kompanije navodi se da S Plaid ima tri motora i pogon na svim kotačima, maksimalna snaga iznosi 1.020 konjskih snaga, ima bateriju s procijenjenim dosegom EPA do 390 milja i može, ako je opremljen s odgovarajućim kotačima i gumama, postići brzinu od 200 milja na sat. Oprema će biti dostupna tek najesen, navodi se sitnim slovima na internetskoj stranici.

U četvrtak Musk nije detaljno govorio o baterijskom paketu novog model. Rekao je samo: “Imamo potpuno novi baterijski paket”. (Tesla se trudi proizvesti bateriju prema vlastitom dizajnu koji amjerava koristiti u svojim vozilima.)

Musk je brzo prešao s priče o bateriji na pohvale motoru: “Ovaj motor možete podići rukama. Motor ubrzava automobil od dvije tone do brzine od 60 milja na sat u 2 sekunde. Ta snage u odnosu na težinu je suluda”. Dodao je da Model S Plaid može prijeći 187 milja za samo 15 minuta priključen na Tesla Supercharger.

Najavio je da će gosti i potencijalni kupci imati priliku voziti novi model po testnoj stazi.