Moslavina dobiva Hrvatsku kuću vina vrijednu 34,2 mil. kuna

Projekt "Hrvatska kuća vina – svijet škrleta vrijedan 34,2 milijuna kuna realizirat će se uz korištenje bespovratnih sredstava iz EU fondova

58
Hrvatska kuća vina

Vinari Moslavine i Pokuplja udružili su se kako bi promovirali i ponudili potrošačima što kvalitetnija vina autohtone sorte tog kraja škrlet. Uz potporu Županije povećavaju se površine u novim vinogradima te se podiže kvaliteta samih vina. Osnovana je i prva Proizvođačka organizacija Škrlet, a nakon nje nastao je projekt “Hrvatska kuća vina – svijet škrleta“. Projekt vrijedan 34,2 milijuna kuna realizirat će se uz korištenje bespovratnih sredstava iz EU fondova.

“Ideja je nastala u zajedničkim razgovorima i činjenici da imamo veliki potencijal koji treba graditi. Škrlet je skoro nestao i sad kad je spašen moramo mu vratiti slavu i od njega napraviti moslavački brand. Spoj proizvođača, znanosti i turizma je ključ uspjeha ovog projekta. Trebamo jače raditi na brendiranju škrleta i njegove prepoznatljivosti na vinskoj karti Hrvatske, ali i svijeta. Iako je pandemija svima pomrsila planove i zaustavila aktivnosti, i dalje radimo na svim segmentima koji će objedinjavati ovu našu popovačku priču. Tako će se u Popovači spojiti gastronomija, turizam i znanost, baš kao u sličnim objektima u Francuskoj, Portugalu i drugim vinskim zemljama“, rekao je aktualni zamjenik župana Roman Rosavec.

Hrvatska kuća vina će biti projektirana tako da ne ugrožava okoliš već da se u njega uklapa. Objekt će sadržavati dvoranu za konferencije, suvenirnicu, radne prostorije, galerije za sagledavanje procesa proizvodnje vina, te kušaonicu uz koju će se smjestiti restoran s ponudom vrhunske hrane i njegovog sparivanja s vinima te vidikovcem s pogledom na vinograd.

Vinograd na kojem završava pogled bit će testno polje na kojem će se razvijati autohtona sorta škrleta. Ovdje će biti smješten i laboratorij s vinskim podrumom pa će objekt imati i znanstveno-obrazovni segment za brojna istraživanja i kombiniranja u cilju stvaranja što kvalitetnijih vina.

Udruga okupila sedam najvećih proizvođača

Škrlet je rijetka autohtona moslavačka sorta bijelog grožđa, poznata još pod nazivima ovnek žuti, ovnek slatki ili škrtec. Lako se uzgaja, voli škrta tla, a na zrelim bobicama javljaju mu se crvenkaste i ljubičaste pjege, te je po tome specifičan iako se radi o bijeloj sorti.

Prva vinarska Proizvođačka organizacija Škrlet okupila je sedam najvećih proizvođača ovog vina u Moslavini: Trdenić, Voštinić-Klasnić, Ilovčak, Jaram, Florijanović, Miklaužić i Mikša su već napunili prvih pet tisuća boca limitiranog izdanja pod zajedničkim brendom Škrlet.

“Glavni nam je cilj okrupnjavanje, zajednički nastup i bolja pozicija na tržištu. Organizirani imamo veću prednost nego da svatko radi i nastupa sam za sebe. Želimo izgraditi kvalitetnu robnu marku koji će ljudi cijeniti, zbog koje će dolaziti u naš kraj i koju će često koristiti”, rekao je Tomislav Trdenić, predsjednik udruge.