Ruska agresija na Ukrajinu prepolovila vrijednost dionice AD Plastika

Osjetni su negativni utjecaji prvenstveno kroz značajno slabljenje tečaja ruske rublje u odnosu na euro, poremećaje u dobavljačkom lancu te najave privremenog prekida rada nekih od glavnih kupaca na ruskom tržištu, pojašnjavaju u AD Plastiku

133
AD Plastik
[Izvor: AD Plastik]

Solinska tvrtka AD Plastik d.d. ima dvije tvornice locirane u Rusiji, a ruski AO Holding Avtokomponenty vlasnik je 30 posto dionica kompanije. Od 24. veljače cijena dionice AD Plastika pala je sa 156 kuna na 84,80 kune. U utorak, 8. ožujka oko 14 sati iznosila je 91 kunu.

Zbog iznenadnih promjena cijena dionice pokrenuta je dražba uravnoteženja. Riječ je o mehanizmu zaštite trgovine s ciljem sprječavanja iznenadnih promjena cijene i zaštite od pogrešnog unosa naloga. Zbog toga je Zagrebačka burza zatražila pojašnjenje od AD Plastika.

Likvidnost matičnog društva je više nego zadovoljavajuća

“Nastavno na informaciju o pokrenutoj dražbi uravnoteženja nad dionicom ADPL zbog pada cijene, obavještavamo kako nam kao izdavatelju nisu poznate nove okolnosti ili činjenice koje utječu ili bi mogle utjecati na cijenu naše dionice, a da ne proizlaze iz javno dostupnih informacija.

Razvidno je kako na kretanje cijene utječe rusko-ukrajinska kriza, s obzirom na to da AD Plastik Grupa ima dvije tvornice u Rusiji u kojima ostvaruje oko 25 posto svojih prihoda. Navedene tvornice proizvode isključivo za rusko tržište i trenutne okolnosti otežavaju njihovo poslovanje. Osjetni su negativni utjecaji prvenstveno kroz značajno slabljenje tečaja ruske rublje u odnosu na euro, poremećaje u dobavljačkom lancu te najave privremenog prekida rada nekih od glavnih kupaca na ruskom tržištu. Novčani tokovi iz Rusije prema matičnom društvu nisu značajna stavka za poslovanje, a likvidnost matičnog društva, uključujući i dostupne neiskorištene kreditne linije, više su no zadovoljavajuće.

Sadašnja situacija nosi niz neizvjesnosti i neodgovorenih pitanja, stoga je vrlo teško predvidjeti daljnji tijek i konačan utjecaj na gospodarske aktivnosti i poslovanje. Dok se u Rusiji poslovanje prilagođava novonastalim okolnostima, na europskom se tržištu odvija nesmetano i u skladu s poslovnim planovima, jednako kao i komercijalne aktivnosti vezane za ugovaranje novih poslova. Unatoč okolnostima, stabilnost poslovanja AD Plastik Grupe nije ugrožena, prati se razvoj situacije, razrađeni su različiti scenariji djelovanja uz primarni cilj minimiziranja rizika i posljedica”, navodi u priopćenju AD Plastik.

Kako funkcionira dražba uravnoteženja

Dražbe uravnoteženja s varijabilnim završetkom (volatility interruption) je mehanizam zaštite trgovine s ciljem sprječavanja iznenadnih promjena cijene i zaštite od pogrešnog unosa naloga.

Za svaku dionicu Burza svojom Odlukom određuje limit. Dionice su na temelju likvidnosti raspoređene u tri razreda, s limitima od 10 posto, 15 posto i 25 posto. Limiti se svakodnevno objavljuju na web stranici Burze.

•  Referentna cijena na koju se obračunavaju limiti je zaključna cijena prethodnog trgovinskog dana, no referentna cijena se može i mijenjati kao rezultat dražbe uravnoteženja.
•  U slučaju zadavanja naloga čija cijena prelazi dnevni limit, dionica ne ulazi u blokadu već u dražbu uravnoteženja. Dražba traje 8 minuta uz varijabilni završetak od 5 minuta. Tijekom dražbe uravnoteženja mogu se zadavati, povlačiti i mijenjati nalozi ali ne dolazi do sklapanja transakcije.
•  Na kraju dražbe zaključe se transakcije po jedinstvenoj cijeni (sukladno algoritmu kojim se određuje cijena u predotvaranju) i nastavlja se s trgovinom, a cijena dražbe postaje nova referentna cijena.